DELA

kulturnotiser

Jarl-Thure
Eriksson,

utflyttad ålänning och rektor för Tampereen Teknillinen Yliopisto (Tammerfors tekniska universitet) har fått sitt porträtt målat av konstnär Juha Pykäläinen, till Åland inflyttad Tammerforsbo. Porträttet som bekostats av universitetets stödstiftelse avtäcktes på onsdagen i samband med universitetets traditionella julfest i universitetets stora sal närvaro av konstnären. Rektor Eriksson hade själv valt att få sitt porträtt målat av Pykäläinen men han berättade vid avteckningen att Pykäläinen rekommenderats av hans släktingar.
– Jag upptäckte att våra vägar gått i kors. Jag har kommit från Åland till Tammerfors och Pykäläinen har flyttat från Tammerfors till Åland, sade Eriksson.
Han berättade att han gjort det slutliga valet av konstnär sedan han sett ett porträtt som Pykäläinen målat av en redare, vars uttryck och hållning imponerade.
Ett år tog det att färdigställa porträttmålningen från de första skisserna sommaren 2005. Sommaren 2006 satt Eriksson modell för konstnären.


Organisten
Henryk Gwardaks

konsert i Norte Dame i Paris i september – som Nyan tidigare berättat om – ges i Ålands radio på juldagen klockan 12.15 med repris på nyårsdagen klockan 11.05. Vi får då höra Gwardak spela musik av Johann Sebastian Bach, Ludwig Thuille och Georgi Moushel. Programmet inleds med en intervju med organisten gjord av Ann-Christine Karlsson.


”En högst
läsvärd roman”

är Leo Löthmans ”Isnätter” enligt Bror Rönnholm som recenserar boken i Åbo Underrättelser. Han skriver att boken är en på många sätt medryckande och övertygande fantasi där verklighetsbakgrunden bidrar till den där extra kittlingen. Rönnholm skriver att Löthmans inlevelseförmåga ”firar triumfer med dramatik och fungerande språkbilder.”