DELA

Kulturnotiser

I kväll bjuds
det på julmusik

i Föglö kyrka klockan 19.00. Uppträder gör Spelevinkarna, Ann-Irene Dahlgren, John-Adam Sjölund och Ålands Spelmansgille.

My Space har
revolutionerat
musikindustrin och nu satsar de stora skivbolagen på egna sajter som Allears och Yoursound för att locka till sig talanger.
Den populära sajten My Space fungerar som ett socialt nätverk där användarna skapar egna sidor med personlig profil. Det är den mest besökta sidan sedan My Space gick om Yahoo i antalet visade webbsidor under förra månaden.
Allra störst genomslag har My Space haft i musikindustrin. Framgångshistorier som Arctic Monkeys och Lilly Allen, som nådde en storpublik via sajten långt innan de släppt sina debutskivor, har lett till att de stora bolagen tvingats omvärdera nätet inte bara som pr-arena, utan även som rekryteringsbas.
Musikförlaget Universal delfinansierar numera Yoursound.se som en av två My Space-inspirerade svenska sajter med stora bolag i ryggen. Först ut var Allears.se som finansieras av Sony BMG och TV 4 och för några veckor sedan fick Allears.se konkurrens från Yoursound.se.
Efter årsskiftet inleder Yoursound.se ett samarbete med det nätbaserade skivbolaget Go Jukebox.net – vars affärsidé är att skapa intresse genom att lägga ut sina artisters låtar för gratis nedladdning. De kommer att fungera som indiepopkonsulter på nätverkssajten, skriver Henrik Arvidsson i DN.

Statsrådet utsåg
på torsdagen

medlemmarna till centralkommissionen för konst och statens konstkommissioner för den kommande treårsperioden. Konstnärlige direktören Hannu Saha fortsätter som ordförande för centralkommissionen för konst. Medlemmarna kan utnämnas för högst två verksamhetsperioder i följd.
Största delen av konstkommissionernas ordföranden sitter kvar. Som ordförande för statens filmkonstkommission fortsätter festivaldirektör Jukka-Pekka Laakso, som ordförande för litteraturkommissionen författaren Arto Seppälä, för bildkonstkommissionen professor Juhani Tuominen, för formgivningskommissionen keramikern Antonio Altarriba, för scenkonstkommissionen direktör Riitta Seppälä och för arkitekturkommissionen Anna Brunow.
Ny ordförande för tonkonstkommissionen är musikdoktor Pekka Vapaavuori. Danskonstkommissionen leds av filosofie licentiat Johanna Laakkonen och fotokonstkommissionen av fotocentrets direktör Anna Vilkuna, skriver FNB.

Nordiska museets
byggnad fyller 100 år

år 2007 och firar jubileumsår. 2007 fokuserar utställningarna på samlandet. Året inleds med den första av tre samlarutställningar, Storsamlaren och fortsätter med Spetsar i Sommarslöjd. Därefter följer Lill- och Megasamlaren senare i höst. Utställningen ”Tapeter, tapeter” finns kvar över sommaren fram till i början av augusti. Som avslutning på året öppnas en efterlängtad utställning om samiska frågor.
I vår har museet kvällsöppet med fri entré till alla utställningar på onsdagar kl. 16-20. Museets fullständiga jubileumsprogram finns på www.nordiskamuseet.se i början av januari.