DELA

Kulturnotiser

Stickcafé
i Jomala
blir det på tisdag, den 9 januari kl 18.00, berättar kultursekretare Lycke Pörtfors. Inspiratör på den första träffen är Ylva Skogström från hantverksbutiken Svalan. Stickcaféet skall återkomma varannan tisdag är det tänkt.

Det åländska
dansbandet

Högtryck kan man lyssna till i en inspelning i Radio Vega den 12 januari kl. 22.15, med repris den 19 januari, vid samma tid. Högtryck, är Ålands populäraste dansband, konstaterar Radio Vega i ett pressmeddelande. Största delen av spelningarna har man på hemmaplan, men bandet har blivit efterfrågat i Svenskfinland och i Sverige.
I november släpptes cd:n ”Här Och Nu”, som har fått stor uppmärksamhet och fint mottagande i Sverige och Norge. Bandet har utnämnts till årets uppstickare i Sverige och Ramona till en av årets sångerskor 2006, skriver man i pressmeddelandet. Den inspelning som Radio Vega nu sänder är gjord på Hotell Arkipelag i Mariehamn i samband med releasen av ”Här Och Nu”.


Johannes
Salminens

essäsamling ”Skuggan på Kiasmas vägg” finns med bland böckerna i den finlandssvenska bokreakatalogen 2007 som nu utkommit. Bland böcker med åländsk anknytning kan noteras Björn Ekbloms memoarer ”Illusioner och realiteter”, Katarina Gäddnäs diktsamling ”Jungfrutornet” och Isela Valves barnbok ”Ringen på isen”.

Mark Levengoods
senaste bok

”Sucka mitt hjärta men brist dock icke” kommer nu i finsk översättning på finlandssvenska Schildts förlag. Mirja Itkonen står för översättningen. Schildts ger också ut Augustprisvinnaren Susanna Alakoskis roman ”Svinalängorna” på finska, meddelar Elisabeth Jansson på förlaget.


Runa Andersson
ställer ut

akvareller i biblioteket i Föglö just nu. Utställningen, som pågår hela januari, kallar hon ”En salig blandning”. Den kan ses under bibliotekets öppettider.


”Mannerheim –
Mannen och Myten”

är namnet på en pjäs som Svenska Teatern i har premiär på i september. Den utgör också en del av Finlands officiella 90-årsfirande. Pjäsen är resultatet av ett samarbete mellan författaren Per-Erik Lönnfors, teaterchefen Johan Storgård och regissören Sven Sid, skriver FNB.