DELA

kulturnotiserKalle Wetterström
får ett projektbidrag

på 2.000 euro av kulturnämnden i Mariehamn för att göra en film om 150-årsjubilerande Mariehamn. Stadens födelse, badhusepoken och visioner för framtiden är ingredienserna.
– Nämnden beviljade också Whatclub Mariehamn 1.500 euro i bidrag för en konsert i Alandicas stora sal tillsammans med klarinettisten Antti Sarpila i oktober i år.
– Juniorhandelskammaren i Mariehamn får ett bidrag på 1.000 euro för att täcka kostnaderna för artister, från Mariehamn, i samband med firandet av självstyrelsedagen.
– SX2 Productions, Simon Holmström och Simon Jansson med Joel Bergman som produktionsassistent får ett bidrag på 1.000 euro för filmen ”Fåglarna tittar på oss” som skall handla om ungas problem med bland annat alkohol, kärlek och relationer.
– För en inspirationsdag beviljade nämnden föreningen Hem och skola i Ytternäs ett bidrag på 5,000 euro.
– Bildkonstnären Jonas Wilén får ett bidrag på 500 euro för en utställning på Galleri Skarpans. Nämnden beslöt också köpa in ett av de utställda verken för 2.150 euro.Formgivaren
Oiva Toikka

firar år 2010 sin 50 år långa bana som formgivare för Iittala. Designmuseet i Helsingfors uppmärksammar detta med att sommaren 2010 arrangera en stor retrospektiv utställning över Oiva Toikkas verk.
Toikka är känd för sitt humoristiska grepp och att vara en konstnär sökt sin egen väg. Hans rikliga och färgstarka formspråk har fått en stor mängd beundrare både i hemlandet och utomlands. Han beskrivs som en evig sökare en konstnär som ständigt experimenterar. Toikka inledde sitt samarbete med Arabia-Notsjö-Iittala 1956-59 vid Arabias konstavdelning med stiliserade djurskulpturer. År 1963 började arbetet med glas som pågår än. Vid sidan av keramik och glas har Toikka bland annat designat textiler, gjort scenografier och dräkter för opera samt föremål i plast.
Utställningen öppnas den 30 maj och pågår ända till den 29 september.Succépjäs slår
rekord på stads-

teatern i Helsingfors. Pjäsen ”Kvartetti” (Kvartetten) har spelats 450 gånger på teatern. Den finska versionen av ”Spelman på taket” innehade det tidgare rekordet med 446 föreställningar på stadsteatern mellan åren 1965 och 1971. ”Kvartetti”, med Neil Hardwick som regissör, hade premiär den 31 januari 2002, och den har hittills setts av över 156.000 personer.