DELA

KulturnotiserVårens utställning
på Åbo konstmuseum

presenterar nordisk nutidskonst från de senaste årtiondena. Utställningen heter I love Malmö och visar delar av Malmö konstmuseums samling, som är den största samlingen av nordisk nutidskonst i Norden.
I I Love Malmö ingår målningar, skulpturer, installationer, fotokonst samt rörlig bild. Allt som allt ställs 107 konstverk av vilka den äldsta är från 1966 ut.
Den finska nutidskonsten representeras av bland annat Nina Roos, Jukka Korkeila och Jussi Niva.
Utställningen visas i Åbo till 22.4. Efter det flyttar den till Kuntsi, museet för modern konst i Vasa, där den kan ses under sommaren, skriver FNB.Musikalen Dreamgirls
tog huvudrollen då

filmindustrins Oscarsnomineringar offentliggjordes på tisdagen. Filmen som regisserats av Bill Condon kan få upp till åtta Oscarstatyetter.
Tvåa i fråga om antalet nomineringar är Babel som nominerades i sju olika kategorier, bland annat i kategorin för bästa film. Andra filmer i den här kategorin är The Departed, Letters From Iwo Jima, Little Miss Sunshine och The Queen.
Den bästa manliga skådespelaren hittas bland följande namn: Leonardo DiCaprio, Ryan Gosling, Peter O’Toole, Will Smith och Forest Whitaker. Kandidaterna till priset för bästa kvinnliga skådespelare är Penelope Cruz, Judi Dench, Helen Mirren, Meryl Streep och Kate Winslet.
De nominerade för priset för bästa regi är Alejandro Gonzales Inarritu (för filmen Babel), Martin Scorsese (The Departed), Clint Eastwood (Letters From Iwo Jima), Stephen Frears (The Queen) och Paul Greengrass (United 93).
Oscargalan arrangeras i år den 25 februari i Los Angeles. Det är 79:e gången statyetterna delas ut. qEtt Nobelpris
ger sin mottagare

två år mera livslängd, uppger forskarna. Den ökade livslängden beror inte på prispengarna, utan på att den samhälleliga ställningen stiger.
Forskare på universitetet i Warwick undersökte levnadsbanan på sammanlagt 524 kemister och fysiker. Alla hade endera tilldelats eller åtminstone varit kandidater till Nobelpriset åren 1901-1950.
De som blivit utan priset levde i medeltal 75,8 år. De 135 forskare som erhållit priset levde däremot i genomsnitt 1,4 år längre.
– Efter att vi korrigerade de statistiska felen, visade det sig att de som får gå upp på estraden i Stockholm och ta emot sitt pris lever ungefär två år längre, berättade professor Andrew Oswald, skriver FNB. qPori Jazz
affischnamn i år

är Elvis Costello, Allen Toussaint, Kurt Rosenwinkel och Al Foster.
Costello och Toussaint har förenat sina krafter och i sitt nya projekt ger de sin version av New Orleansk musik. De kommer att spela färska versioner av klassiker som Allen Toussaint skrivit för olika artister.
Al Foster har blivit känd som trummis för Miles Davis. Han kommer till Björneborg med en kvintett där Eddie Henderson spelar trumpet. Gruppen kommer bland annat att spela musik av Miles Davis.
Pori Jazz arrangeras den 14-22 juli. Programhelheten offentliggörs den 27 mars. q