DELA

kulturnotiserEn komplicerad
kärlekshistoria

som sträcker sig långt över sociala och biologiska barriärer. Så beskrivs föreställningen ”Tenna” med manus och regi av Arn-Henrik Blomqvist som får sin urpremiär på Svenska Teaterns miniscen i Helsingfors på fredag.
I ett pressmeddelande kring föreställningen skriver man också: ”Tenna var en kvinna som klädde sig till man, förälskade sig i en annan kvinna, och steg över gränsen för vad som ansågs tillåtet. Historien om Tenna utmanar vår uppfattning om kön, kärlek, vänskap och makt.”
”Tenna” ges av Teaterföreningen Blaue Frau, grundad i fjol av några unga skådespelare, i samarbete med Svenska Teatern. Blaue Fraus målsättning uppges vara att göra teater ur ett kvinnligt perspektiv.Naturfotografen
Anders Geidemark,
som anses vara en av Sverige främsta på sitt område, har bjudits in till Åland av fotoklubben Obscura. Anders Geidemark är inte endast fotograf utan också en god föreläsare och även författare. Han har kommit ut med två böcker.
Geidemark har även tidigare gästat Obscura, men nu vill man också låta allmänheten uppleva honom. Onsdagen den 7 februari kl. 19 skall han visa två bildspel till musik på 90 minuter vardera i Hotell- och restaurangskolans auditorium. Mellan bildspelen blir det kaffeservering, som inräknas i inträdet.
Geidemark lovar ge publiken en inspirerande upplevelse.I Fredrika
Runebergs anda

genomförs årets Runebergsvecka i Jakobstad i anslutning till Runebergsdagen, den 5 februari. Att man valt Fredrika Runeberg som tema hänger samman med att det i år gått jämnt 200 år sedan Fredrika Tengström föddes i Jakobstad, som ju också är den tre år äldre Johan Ludvig Runebergs födelsestad. (Fredrika och Johan Ludvig var sysslingar.)
Fredrika Runeberg var bland annat författare, tidningsredaktör (troligen landets första kvinnliga) och samhällsaktiv. I årets Runebergsvecka medverkar en rad kvinnliga författare, musiker och samhällspåverkare, bland dem Åsa Stenwall-Albjerg, under en tid verksam på Åland, poeten Catharina Gripenberg, själv född och uppvuxen i Jakobstad, Maj-Gull Axelsson, känd svensk författare och Päivi Lipponen politiker och författare.Årets Runebergsvecka inleds på fredag, den 2 februari, och pågår till den 8 februari.