DELA

kulturnotiserGotlands
Teater
gästar Åland och ger föreställningen ”Markus evangelium” kl. 12 och 19 på fredag, den 2 februari,  i S:t Görans kyrka i Mariehamn.
Gotlands Teater har funnits sedan 1973. Repertoaren uppvisar ett brett register av dramatik, allt från Strindberg till evangelierna. Drygt två miljoner människor har sett någon av Gotlands Teaters 50 produktioner genom åren.
”Markus evangelium” är, enligt kaplan Ola Byfält, ett uppskattat försök att aktualisera vår västerländska kulturs grunddokument för dagens människor. Pjäsen bygger på Ulf Nilssons bok ”Mästaren och de fyra skrivarna” och räcker ca 70 minuter. Den består av berättarteater, sång och musik.
– Alla som är intresserade av de djupa livsfrågorna rekommenderas att se pjäsen som ger en inblick i verklighetens tro och är ett tankeväckande drama samtidigt som den är roande och oroande, skriver Byfält i ett pressmeddelande kring teatergästspelet. oChrister Sjöberg
ställer ut
oljemålningar med naturmotiv i biblioteket i Föglö under februari och mars. Utställningen hängs på lördag och kan sedan ses under bibliotekets öppettider.
Sjöbergs berättar att det blir en blandad utställning, både med sådant han visat förr och arbeten som inte varit utställda. Under det senaste året har han inte hunnit måla alls eftersom han sysslat med att renovera huset i Finström Bartsgårda.
Christer Sjöberg, som till vardags arbetar som försäljare på Holmbergs i Mariehamn, höll en framgångsrik separatutställning på galleri Skarpans år 2003 och året innan blev en av hans målningar ”Gryning” vald till publikens favorit vid Ålands konstförenings årsutställning.
I den nu aktuella utställningen på Föglö, som hålls på inbjudan från biblioteket, skall han visa ett tiotal målningar. oArkitekten
och formgivaren
Elna Kiljander porträtteras i en ny bok från Svenska litteratursällskapet i Finland, skriven av Märta Lagus-Waller.
Elna Kiljander (1889-1970) hörde till den första generationen av kvinnliga arkitekter i Finland. Hon ägnade sig särskilt åt att skapa modellbostäder och modellkök, inredningar och möbler. Hon planerade funktionella och moderna mindre lägenheter för arbetarklassen, men inredde också högreståndsvillor och lyxvåningar för företagsledare. Bland hennes viktigare projekt märks också planeringen av köksavdelningen i riksdagshuset år 1928.