DELA

kulturnotiserÅrets bidrag för
självstyrelsedags-
firandet runt om i landskapet har nu fördelats av kulturdelegationen. Totalt delar landskapsregeringen ut 10.000 euro för att få lokala aktörer att uppmärksamma den 9 juni. Följande får bidrag:
– Kökar ungdomsförening, för festival för barn och unga på Höglid, 1.250 euro.
– Ålands hemgårdsförening, för flagghissning, sång och servering, 150.
– Kastelholmsnejdens byalag, förför firandet med dans och servering vid Jan Karlsgården, 1.500.
– Önningeby hembygdsförening, för öppet hus, med vernissage och musik, i Önningebymuseet, 2.000.
– JCI Mariehamn, för program och tårtservering på Torget i Mariehamn, 4.250.
– Kökar Hembygdsförening, för två konserter med Åke Persson, 450.
– Garantiföreningen Matsmårs, för fest på hembygdsgården i Föglö Hummersö, 400 euro.De ålänningar som
uppmärksammas

i den utställning som Ålands emigrantinstitut och Svensk-Ryska föreningen i Helsingfors arrangerar på Nordic Heritage Museum i Seattle i sommar är: Fanny Sundström, Alexander Elfsberg, Petter Lindholm Wildh, Anna San(d)näs, Isak Boman, Matts Gottberg, Robert Silander, Abraham Öhberg, Johan Henrik Holmberg, Oskar Lindholm, Ivan Kuffschinoff /John Stenius, Viktor Alfred Törnqvist, Johan Petter Häggblom och Alma Granö, f. Fontell.
Utställningen som Nyan skrev mera om i måndagens tidning har namnet: ”1721-1922: Två århundraden av finländsk arbetsmigration till ryska imperiet.” Den öppnas den 10 juni och pågår till den 15 augusti.Hangö
Teaterträff
producerar i år pjäsen ”Storslaget vid Parkdammen”, ett spektakel om Hangö, om främlingskap, om finländare. Den enda föreställningen någonsin öppnar den nittonde Teaterträffen torsdagen den 10 juni. Erik Pöysti regisserar ett nyskrivet manuskript av Jesper Karlsson med flera.
Hangö Teaterträff pågår den 10-13 juni.Karleby
operasommar
bjuder i år på Georges Bizets ”Carmen”. Brittiska kontraalten Hilary Summers ses i rollen som Carmen, berättar FNB. Carmen har senast framförts i Karleby för över fyrtio år sedan.
Juho Kuosmanen tillsammans med Juha Mustanoja regisserar uppsättningen.
Carmen ges fyra gånger i Snellmanssalen under ledning av kapellmästare Sakari Oramo. Precis som tidigare år hör även kammarmusikkonserter till festivalens program. Karleby operasommar arrangeras den 1 till 6 juli.