DELA

Kulturnotiser


Sångkurs i Sofia
Österbergs regi
blir det på Margaretagården i Mariehamn mellan fredag och tisdag. Måndag kväll klockan 19 blir det konsert med kursdeltagarna på samma ställe.
Det är operasångerska Sofia Österberg som fått kulturstipendium för att ordna kursen och förutom arrangören själv deltar också ålänningarna Sofie Asplund och Erika Danielsson, tre deltagare från Danmark och en från Sverige. Lärare på kursen är sångpedagog Åsa Bäverstam och pianist Erik Karlberg, båda från Sverige men verksamma vid Konservatoriet i Köpenhamn. Under kursen är det opera och klassisk musik på schemat och man kommer att öva in både solostycken och gemensamma framträdanden inför måndagens konsert.Lördagens antikrunda
i Högtomt

var lyckad enligt Hans Holmlund, ordförande för Östra Saltviks ungdomsförening som ordnade evenemanget.
– Antikrundan var en framgång, det var många som ville komma och få sina föremål värderade och vi vill gärna ordna den också nästa år, berättar Holmlund.
Antikrundan som arrangerades i samband med ett lopptorg på Högtomt i Saltvik besöktes av antikexperterna Ann-Gerd Lindström från Åland och Heikki Björkbom från Tammerfors som värderade besökarnas föremål. Inga riktigt stora upptäckter gjordes bland antikviteterna den här gången.
– Det var mycket porslin och någon större tavla, mest mindre föremål den här gången.
På grund av konkurrerande evenemang i Mariehamn och Bomarsund var dock besökarantalet rätt lågt.
– Men till antikvärderingen var det kö hela dagen, berättar Holmlund.Alla höstens
konserter i Helsingfors

med omnejd finns nu listade i Nöjesbloggen som man hittar via Hufvudstadsbladets webbsida. Där kan man bland annat läsa att Lisa Nilsson, Martha Wainwright och Ed Harcourt besöker huvudstaden innan jul.Jazzmusikern
Herbie Hancock
ger en konsert i Finland i höst. Den 70-åriga amerikanen uppträder i Finlandiahuset den 4 november, berättar nyhetsbyrån FNB.
Hacocks turné bygger på Grammy-prisbelönta The Imagine Project. Det är frågan om ett skiv- och filmprojekt, som Hancock gör i samarbete med olika musikstjärnor runtom i världen.
Herbie Hancock är både pianist, orkesterdirigent och kompositör. Hans melodiska musik som är lätt att närma sig har tilltalat också den stora publiken. Hancock är också en experimentlysten jazzmusiker.
I Hancocks grupp i Finlandiahuset uppträder bland andra trummisen Vinnie Colaiuta, keyboardisten Greg Phillinganes och solisten Kristina Train.
Lippupalvelu inleder försäljningen av konsertbiljetterna på måndag.