DELA

kulturnotiser



Bokcirkel
skall det bli
igen i biblioteket på Föglö torsdagen den 15 februari kl. 19. Bokcirkeln gör det möjligt att träffa andra som gillar att läsa eller utbyta tankar kring sådant man läst. Den ger också tips om bra böcker. På biblioteket hoppas man nå också sådana som inte varit med tidigare.



Filmutbildningen
bör intensifieras

genom skapandet av ett nationellt nätverk. Regissören och professorn i filmkonst Lauri Törhönen, som utrett filmutbildningen i Finland, föreslår att yrkeshögskolornas och universitetets arbetsfördelning inom filmområdet klargörs och att man skär ner på överlappande utbildning. Enligt Törhönen skulle yrkeshögskolorna i fortsättningen svara för den grundläggande utbildningen inom filmkonst och för BA-utbildningen som leder till mellanexamen. Universitetet däremot skulle erbjuda utbildning på MA-nivå, skriver undervisningsministeriet i ett pressmeddelande.
Törhönen föreslår att yrkeshögskolorna och universitetet som svarar för utbildning inom film, bildar Finlands filmskola, ett filmutbildningssystem som fungerar enligt nätverksprincipen. En utveckling av filmutbildningen förutsätter dock en nedskärning av de nuvarande studieplatserna inom yrkeshögskolorna.



Monika
Fagerholm
kan man höra i Radio Vega på måndag kväll kl. 20.30. Monika Fagerholm debuterade år 1987 med ”Sham”, en serie prosastycken. 1994 utkom romanen Underbara kvinnor vid vatten. Filmen med samma namn regisserades av Claes Olsson och hade premiär 1998. Romanen ”Diva” (1998) handlade om en 13-årig superhjältinna medan ”Den amerikanska flickan” (2005) rörde sig i den mystiska Trakten. Den amerikanska Flickan belönades med Augustpriset och skall också bli film i Sverige.
Vi träffar Monika Fagerholm i programmet Ord och Rum. Monica Slotte-Wallenius har besökt Fagerholm i hennes hem i Tenala.



Författaren
Sidney Sheldon

har avlidit. Sheldon, som var 89 år gammal, dog i sviterna efter en lunginflammation i Rancho Mirage i Kalifornien på tisdagen, rapporterar FNB.
Sheldon fick år 1947 en Oscar för bästa manus till filmen ”The Bachelor and The Bobby Soxer”. Världskänd blev han dock som romanförfattare. Sheldons första roman ”The Naked Face” utkom år 1970. Han var en av de mest översatta författarna och hans 18 romaner har sålts i över 300 miljoner exemplar.