DELA

kulturnotiserBirgitta
Abrahamsson,
gift med Sten-Erik Abrahamsson i Mariehamn, har återvalts som vice ordförande i Åbo Svenska Teaters styrelsen. Till ny ordförande valdes Johan Fredriksson, som suttit flera år som styrelsemedlem. Åland är välbekant för Fredriksson eftersom han åren 1996-2000 var anställd på Nordea bank i Mariehamn. Åbo svenska teaterförening höll sitt årsmöte på Runebergsdagen, den 5 februari. ÅST gör, som regionteater, regelbundna gästspel också på Åland.Boken om
Noor-Esti-gruppen
uppmärksammas i Estland. Boken om den estniska konstnärsgruppen Noor-Eestis Ålandsperiod finns på fyra språk: estniska, finska, svenska och engelska. På svenska hette boken ”Noor-Eesti, estniska konstnärer och författare på Åland 1906-1913”. Utgåvan har korats till en av de vackraste böckerna i Estland under 2006 och finns under februari månad utställd i Estlands nationalbibliotek.
Kersti Koll vid Amdamson-Ericumuseet berättar: ”Vi har här i Estland varje år en tävling där de 25 vackraste böckerna under året väljs ut. Alla får jämlika pris. Och bland 25 vackraste böckerna under 2006 är också vår bok Ahvenamaa fenomen. Jag är mycket glad för det! Den 1 februari öppnades utställningen om de 25 vackraste böckerna i vårt Nationalbibliotek. De böckerna kommer nu att representera Estland på den internationella bokmässan.”
I Estland är boken slutsåld, medan Önningebymuseet ännu har böcker kvar på alla de fyra språken. Önningebymuseets sommarutställning presenterade Noor-Eesti-gruppen.Jussipriset
för fjolårets bästa

inhemska film gick till Aki Kaurismäkis ”Ljus i skymningen” (Laitakaupungin valot). Jussipriserna delades för 60 gången ut i Helsingfors på söndagskvällen, rapporterar FNB.
Priset för bästa regi gick till Aku Louhimies och filmen ”Frusen stad” (Valkoinen kaupunki). Priset för bästa manliga huvudroll gick till Janne Virtanen i samma film. Filmens kvinnliga huvudroll som spelades av Susanna Anteroinen fick också hon en Jussi. Mikko Kouki fick Jussipriset för bästa manliga biroll i filmen ”En naken man” (Riisuttu mies). Priset för bästa kvinnliga biroll gick till Seela Sella i filmen ”Det lutande tornet” (Kalteva torni).
Flest röster i publikomröstningen fick ”The Dudesons” i regi av Jarno Laasala. Den fick nästan hälften av alla avgivna röster.