DELA

kulturnotiserTolv studerande
från Ålands folk-
högskola kursåret 2005/2006 ställer ut en samling naturfotografier hos fotobutiken Scandinavian Photo i Stockholm.
Sammanlagt sexton fotografier som speglar djur och natur från Norden finns med på utställningen som kan ses till sista veckan i februari. På lördag, den 10 februari, kl. 12.00-14.00, bjuder Scandinavian Photo in till vernissage.Mårten Falks
nya skiva släpps
den 14 februari. ”The Eclectric Guitar Experience” ges ut på dB productions med uteslutande musik från 2000-talet av tonsättare födda 1963-1973. Skivan innehåller instrumentalstycken och verk för gitarr och elektronik, dessutom gästar sångerskan Ingrid Falk (med åländska rötter) och poeten Erik Bergqvist på några spår.
Releasehappening för skivan sker på Megastore i Stockholm lördagen 17 februari kl 13.30.Helsingfors
bokmässa
är redan i gång med förberedelserna för årets mässa. Den sjunde mässan i ordningen arrangeras den 25–28 oktober. Temat, som nu fastställts, är är ”Boken i livet – livet i boken”. Med det vill man lyfta fram att boken är en givande livskamrat samtidigt som den behöver en läsare för att vakna till liv.
– Vetenskapen, konsten och religionen söker, var på sitt håll, svar på fundamentala frågeställningar om livet. Dessa livsområden och deras kontaktytor behandlas i seminarier och paneldiskussioner som hänför sig till årets underteman, heter det i ett pressmeddelande kring mässförberedelserna.
I grunden följer årets bokmässan sin etablerade linje med inhemsk skönlitteratur i fokus. Men i år får också facklitteraturen större synlighet än tidigare. Vid sidan av lanseringen av nya böcker breddas det litterära perspektivet genom seminarier, diskussioner och andra evenemang.
Helsingfors bokmässa har snabbt blivit ett av landets allra största kulturevenemang. I fjol hade bokmässan och Helsingfors matmässa inalles 69.300 besökare.Penelope Cruz
gör huvudrollen

i Woody Allens nästa film, berätta tidningen Variety, enligt FNB-DPA. Allen har meddelat att hans nya film skall spelas in i Barcelona på sommaren. Filmens namn har ännu inte bestämts.
I Woody Allens senaste filmer har Scarlett Johansson fått spela den kvinnliga huvudrollen. Hon efterträde bland andra Diane Keaton och Allens ex-fru Mia Farrow som tidigare ofta setts i huvudrollerna.