DELA

kulturnotiserFilmklubben
Chaplin visar

på fredag, 9 februari, kl. 19.30 på Bio Savoy ”Carmen”, en sydafrikansk produktion i regi av Mark Dornford-May. Filmen, som vann Guldbjörnen i Berlin 2005, är en modern version av George Bizets opera Carmen från 1875. Men istället för spanska Sevilla utspelar sig historien i kåkstaden Khayelitsha. I filmversionen får historien om den självständiga Carmen, som vägrar kompromissa med sin frihet, en helt ny dignitet. Filmen har breddat berättelsen och lagt till sidospår, som gör huvudpersonernas livsöden mer förklarliga. Tillsammans med ett ackompanjemang av trafikbrus och människosorl, klingar operarösterna högt över de tättliggande skjulen och den stekheta luften.
Filmen spelas på xhosa, ett av Sydafrikas elva språk.Tammerfors
vokalmusikfestival
genomförs för 17 gången den 6-10 juni. Festivalen på en mångfald av intressanta melodier från när och fjärran. Det bjuds på konserter runtom i staden och utöver det en mängd extra aktiviteter. Allt som allt samlas två tusen sångare i Tammerfors och omkring 30.000 personer förväntas besöka de olika evenemangen.
Musik från de brittiska öarna kommer att vara väl representerad. Bland annat får publiken njuta av legendariske BBC Singers, Storbritanniens enda professionella heltidskör med sin dirigent Stephen Cleobury. Australiens tongivande ensemble The Idea of North, känd för sin talang och sina humoristiska och impulsiva live-uppträdanden kommer också till Tammerfors, liksom Solas, en av de mest populära irländska grupperna i världen som är känd för sina uppfriskande tolkningar av traditionell irländsk musik.
Festivalen bjuder på en mängd kurser, bland annat skall Jan Hellberg, välkänd på Åland, att leda en multikulturell ”open singing -session”.Hundarnas
Kalevala

har premiär på Unga teatern i Esbo Lillklobb den den 28 februari. Pjäsen baserar sig på Mauri Kunnas bok. Den svenska texten följer delvis Lars Huldéns översättning, skriver FNB.
Pjäsen regisseras av Unga teaterns konstnärlige ledara Christian Lindroos, som också står för dramatiseringen.Maj-Lind-
tävlingen
för unga pianister samlar ammanlagt 51 unga pianister från 19 länder. Tävlingen arrangeras i Helsingfors i maj och juni. Största delen av deltagarna kommer från Ryssland – sammanlagt tolv stycken. Elva deltagare är från Finland, skriver FNB.