DELA

kulturnotiser

Alla hjärtans
musikcafé
bjuder sång- och instrumentalelever vid Ålands musikinstitut på i musikinstitutets konsertsal på Alla hjärtans dag, onsdagen den 14 februari. Caféprogrammet inleds kl. 19.30 och inträdet är fritt.

Stina-Gun
Björklund
från Ödkarby ställer just nu ut oljemålningar i den så kallade gallerigången vid Sunnanberg i Saltvik. Hon visar ett tiotal arbeten med blommor och olika naturmotiv. Med finns målningar av Saltviks kyrka, Kastelholms slott och Färjsundsbros samt även motiv från Källskär och Provence.
Stina-Gun Björklund har målat länge och bland annat deltagit i målarläger i Provence och Norge med konstföreningen. Hon sysslar också mycket med korgmålning i äggtempera.
En gång tidigare har hon ställt ut sina arbeten, då på Fäktargubben i Mariehamn.
Utställningen på Sunnanberg pågår till och med mars.Bakelser på
Ålands museum
skall det bli denna vecka. Museet erbjuder besökarna en möjlighet att bekanta sig med Hotell & Restaurangskolans konditorelevers skicklighet. Kl. 14 alla dagar, från tisdag till fredag, kommer bakelser att levereras till Ålands museum och Ålands konstmuseum, tre olika varje dag. leveransen omfattar dock bara 10 av varje slag, så det är först till kvarn som gäller, meddelar museet. På onsdag, alla hjärtans dag, har man dock beställt 50 prinsessbakelser med röda hjärtan på. Den dagen bjuder man dessutom på kaffet till bakelsen.
Utställningen ”Under ytan” om marinarkeologi på Åland som Nyan tidigare berättat om, är nu kompletterad med dykfilmer från vraken ”Flisö II” och ”Flisö V” samt ”Plus”. Filmena rullar non-stop i utställningen.Åbo Svenska
teater hade
ett framgångsrikt spelår i fjol. Särskilt hösten lockade många teaterbesökare. Teatern har nu presenterat sina siffror för fjolåret och noterar totalt 34.000 besökare, 14.000 på våren och 20.000 på hösten. Musikalen ”Urinetown”, som hade finländsk urpremiär på ÅST lockade 6.100 besökare och hör till de föreställningar som fortsätter denna vår. Operaföreställningen Trollflöjten med bland andra åländska tenoren Dan Karlström drog på hösten 2.300 besökare på åtta utsålda föreställningar.
På fredag kväll gavs den första av två operakvällar där bland andra åländska sopranen Thérèse Karlsson medverkar. Den andra föreställningen ges den 9 mars.
Som Nyan kunde berätta i veckan gör ÅST också en storsatsning på Åland under våren med totalt 22 föreställningar av tre olika produktioner. Den 8 mars är det urpremiär i stadshuset på Olof Willgrens pjäs ”Ensam rävhane” med Matts Stenlund i en av rollerna.