DELA

kulturnotiser

I vått & torrt,
Ålands konst-
förenings medlemsbrev har utkommit i nytt tidskriftsformat med uppfräschad layout. På tolv sidor ges föreningsmedlemmarna aktuell information. En nyhet är ”Konststafetten” som även publiceras på föreningens hemsida. Först ut i stafetten är Peter Winquist. För den grafiska formgivningen av nya I vått & torrt står Maria Jonsson.

Åland
i Sverige!

alltså i kulturmagasinet med det namnet i SVT2, kunde vi se på söndag kväll. Under utflykten öster om Ålands hav intervjuades bland andra Leif Sundberg på Ålands radio (som sällan spelar finska skivor), kulturminister Camilla Gunell, författaren Åsa Lind, och elever i en högstadieklass.
Camilla Gunell konstaterade bland annat att ålänningarna är rädda om språket och ser det som en gåva, en kulturskatt. Ur den synvinkeln tyckte hon också att man borde vara uppmärksam på engelskans ökande inflytande på svenskan. Åsa Lind konstaterade att det emellanåt dyker upp åsikter om att Åland skulle höra till Sverige, men att hon som kommer från Norrland, ser för sig ett avfolkat Åland som en del av Sverige. Skoleleverna listade en hel del – tämligen fördomsfulla – omdömen om finnar, men det framkom att det också finns fördomar om svenskar och särskilt då svenska män. När reportern frågade om vem man skulle hålla på i en hockeylandskamp mellan Finland och Sverige räckte en klar majoritet upp handen för Finland.
Repriserna, i natt kl 00.15 och i morgon, torsdag, kl 16.35 i SVT2.

Vistelse-
stipendierna
konstnärer och andra kulturarbetare vid Eckerö Post- och tullhus och på Källskär som refensgruppen föreslagit har godkänts av kulturdelegationen.
Följande får vistas vid post- och tullhuset: Carina Nyberg, Hägersten, Päivi Häkkinen, Helsingfors, Jonas Nilsson och Eva Olsson, Västerås, Anna-Maija Aarras, Åbo, Sirkka Turkka, Lojo, Carl Wargh, Helsingfors, Anna Einarsson, Stockholm.
Källskärs gästbostad tar emot: Gisela Linde, Britta Gustavsson, Barbro Eriksson, Keathy Ericsson-Jourdan, Britt-Marie Trensmar, Kurt-Viking Abrahamsson, Åland, Ville Suhonen, Otalampi, Temperakvartetten, ”från fastlandet”, Andrea Berglund, Britt-Marie Jansson, Polly Yassin och Eva Ranta-Eskola, Sverige, samt Vera Nevanlinna, Helsingfors.