DELA

kulturnotiserNu har man hittat
Iris för långfilmen
med samma namn. Vem som skall göra rollen som Iris avslöjas i Helsingfors på måndag då Långfilm Productions tillsammans med FST5 kallar till träff med huvudrollsinnehavarna, filmens producent Mats Långbacka, regissören Ulrika Bengts och manusförfattare Annina Enckell.
Den som skall göra rollen som Iris har man vaskat fram genom provfilmningar i hela Svenskfinland. Provfilmningar har också hållits runt om på Åland där en stor del av handlingen i filmen utspelar sig.
Filminspelningen på Åland skall, som Nyan tidgare berättat, starta i början av juli.Kärleken
blomstrar

i sommar på Stockholms stadsmuseum. På pingstafton öppnades en färgglad utställning där museet hyllar gamla och nya kärlekspar.
Bröllopsfotografiet är både ett privat minne och ett bevis på samhörighet. Ett intimt ögonblick, som samtidigt ska visas upp för omvärlden. Stockholms stadsmuseums äldsta bröllopsfotografi är från 1870-talet. Redan vid denna tid började poserandet framför kameran bli en del av bröllopsritualen.
Utställningen visar ateljéfotografier från 1800-talets slut av Frans G Klemming och Selma Jacobsson, den på 1920-talet verksamme och internationellt kände Henry B Goodwin, trettiotalets kändisfotograf i Stockholm Jan de Meyere och Svenska Dagbladets utsända pressfotografer på 1950-talet.
Den som vill visa sin egen bröllopsbild kan ta med den och sätt upp den på museets bröllopstavla.Folkmusikstiftelsen
i Kaustby
beviljas inte skuldsanering. Österbottens tingsrätt har förkastat stiftelsens ansökan om skuldsanering och försatt stiftelsen i konkurs. Stiftelsen har gått på minus i flera års tid, skriver FNB.
Sommarens festival drabbas ändå inte av konkursen. Folkmusikfesten arrangeras med en sådan budget att stiftelsen klarar av att betala räkningen, säger stiftelsens ombud Kimmo Pajukangas.
Folkmusikstiftelsen lämnade in sin ansökan om skuldsanering i januari, efter att ett företag med fordringar på nästan 15.000 euro sökt stiftelsen i konkurs.
Stiftelsens ordförande Altti Seikkula säger att Folkmusikstiftelsen nu har en tidsfrist på åtta dagar för att betala bort skulden. Om stiftelsen lyckas med det förfaller konkursbeslutet enligt Seikkula.
Stiftelsen tänker överklaga tingsrättens beslut till hovrätten.