DELA

KulturnotiserEn liveinspelning
med Jansonz

sänds ikväll i Radio Vega. Programmet Danspoppen med Hans Johansson som programledare sänds mellan klockan 22:15 och 23:00. Spelningen bandades in i samband med Högtrycks skivsläpp i november i fjol.
Jansonz är ett åländskt dansband och i bandet spelar Anders Hagman, bas, gitarr och sång, Niklas Dahlblom, trummor och Henrik Jansson klaviatur, dragspel och sång.q


Skärgårdens konstläger
ordnas i år på Åland,

skriver Åbo underrättelser. Skärgårdarna i Roslagen, Åland och Åboland samarbetar årligen kring ett storkonstläger som är öppet för alla intresserade att delta i. I fjol hölls lägre i Pargas och i år är det Ålands konstförenings tur att stå för arrangemangen. Tidpunkten är från och med måndag 23.7 till lördag 28.7. Lägret hålls på Lemböte lägergård. Isa Hällström och Olof Kangas är lärare på lägret och bland annat planeras en utflykt till Kobba Klintar.
Deltagarna arbetar fritt med individuell handledning och valfritt material, men man har också gemensamma genomgångar då man diskuterar komposition, teknik, färg och uttryck. 40 deltagare ryms med och lägret är öppet både för nybörjare och erfarna målare.
För anmälan och närmare information kan alla intresserade kontakta Maj-Len Palmqvist, tel 040 7156200. Anmälan skall göras senast 15.4. q


Metallica uppträder
på Olympiastadion

i Helsingfors den 15 juli.
Metallica är den tunga rockens mammut, bandet har sålt 93 miljoner skivor runt om i världen. I Finland har Metallica fått fyra platinumskivor. Av dem sålde albumet Metallica 90 000 exemplar, skriver FNB. Biljettförsäljningen för sommarens konsert börjar den 28 februari.q


Raija-Liisa Seilo
har utsetts till nästa teaterchef

för finska stadsteatern i Åbo. Hon inleder arbetet i början av år 2008, när Ilpo Tuomarilas mandatperiod går ut. Seilo valdes enhälligt av kulturnämnden i Åbo på onsdagen.
Raija-Liisa Seilo arbetar sedan år 1995 som verksamhetsledare för Tammerfors teatersommar.q


Utställningen Blomsterspråk
öppnades igår på Nationalmuseum

i Stockholm. Där visas blomstermotiv i alla tänkbara olika former – målningar, teckningar, foto, keramik – av storheter som bland andra Manet, Monet, Zorn , Warhol och Mapplethorpe.
– Vi har gjort nedslag i den västeuropeiska konsten och tittat på de mest blomstrande ­perioderna, förklarar utställningskommissarie Görel Cavalli-Björkman till SvD.
Främst handlar det om verkens konstnärliga aspekter, men även den symboliska och estetiska betydelsen av blomstermotiv tas upp. Utställningen kan ses som en hyllning till Carl von Linné, vars 300-års­jubileum firas i år.
Utöver de prunkande konstverken består utställningen även av en verkligt blommande del. Det är Line Bergseths installation av levande blommor som av naturliga skäl måste bytas ut ungefär varannan vecka.q