DELA

kulturnotiser



Sjökrogen
vid Rödhamn

är ämnet för Ålands kulturstiftelses Ramsdahlsföreläsning, tisdagen den 27 februari kl 18.30 i filmsalen vid Ålands museum. Fil.dr. Ulrica Söderlind berättar då om de arkeologiska undersökningar vid sjökrogen som under hennes ledning påbörjades 2005. Frågeställningarna om sjökrogen har visat sig vara betydligt större och vidare än vad som täckts in av de hittills genomförda undersökningarna. Arbetet fortsätter under detta år. Undersökningen ingår som ett av tre objekt i ett pågående avhandlingsarbete.
Ulrica Söderlind har doktorerat vid Stockholms universitet inom ekonomisk historia med en avhandling benämnd ”Skrovmål – Kosthållning och matlagning i den svenska flottan från 1500-tal till 1700-tal.” Nu inriktar hon sig på marin arkeologi som doktorand vid Uleåborgs universitet.



Åländsk form
och identitet

ventileras i en paneldebatt, ett ”offentligt samtal”, i Nya Salts lokaler i Sjökvarteret på torsdag kväll kl. 19. Vad skall Åland med design till? Kan man marknadsföra Åland med hjälp av formgivning? Finns det en specifik åländsk form? Och om det inte finns: kan man skapa en? är frågeställningarna.
Designern Stefan Lindfors deltar i paneldebatten tillsammans med åländska formgivarkolleger: Anna Sundblom, metallkonstnär, Peter Winquist, keramiker, industridesigner och formgivare
Debatten anordnas av Åland Form, ett projekt som vill höja formmedvetenheten på Åland och är ett samarbete mellan EU och Ålands landskapsregering.



Kjell Ekström
ger ut en ny bok

med akvareller i mars. Det är en bok med två teman: fiskar och växter, berättar han i ett pressmeddelande. De flesta av målningarna är från en resa till Mexico 2006, men där finns även några målningar som är gjorda i Indien och hemma i ateljén. Fem av bilderna ingår i den nu pågående utställningen ”Transparens” i Ålands konstmuseum. Boken får samma utformning som Ekströms tidigare akvarellböcker, men sidantalet är nu större liksom antalet målningar. Totalt ingår 47 akvareller i boken.
– Bokens titel syftar inte bara på den spännande undervattensvärld som inspirerat mig, utan även på hur vissa färgpigment reagerar mot vattnets ytspänning under måleriprocessen och hur färgytor kommunicerar och fungerar ihop i mina bilder, skriver Ekström.
Boken trycks på Ekenäs tryckeri och får en upplaga om 700 exemplar. o