DELA

kulturnotiserNordiska rådets
litteraturpris
gick till den svenska författaren Sara Stridsberg för hennes roman ”Drömfakulteten”. Pristagaren utsågs på måndagen.
Juryn skriver i sin motivering:
”Drömfakulteten är en brinnande roman med många bottnar. Berättelsens nav utgörs av den extrem-feministiska ikonen Valerie Solanas och hennes på många sätt tragiska livsöde. Stridsberg blandar dokumentärt material och fri fiktion i en febrigt vibrerande prosa. Drömfakulteten bär underrubriken Tillägg till sexualteorin, och romanen är en svidande uppgörelse med de olika förtryckarmekanismer som verkar i samhället. Sitt allvarliga ämne till trots, är Drömfakulteten en roman som bärs fram av en enorm energi och språklig lusta.”En hyllning
till alla kvinnor
av en mor och hennes dotter, kallas en konsert i Margaretagården i Mariehamn onsdagen den 7 mars kl 19, inför internationella kvinnodagen. Eva Pierrou vid pianot och dottern Elivi Varga med flöjt framför verk av kvinnliga kompositörer. Med sig har musikerna författaren och kulturjournalisten Per Helge.
Eva Pierrou har tagit solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och även studerat utomlands.Under perioden 1971 – 2003 har hon arbetat med USA som bas. Sedan 2003 bor Eva Pierrou i Västervik. Hon delar sin tid mellan undervisning och konserter.
Flöjtisten Elivi Varga avslutar våren 2007 sitt doktorsarbete vid University of Illinois i Urbana-Champaign, USA, där hon fokuserat sitt forskningsarbete på musik av i huvudsak kvinnliga kompositörer.
Per Helge är poet, författare och kulturjournalist. Ett huvudtema i hans författarskap är människans roll och plats i samspelet med naturen och landskapet.
Konserten arrangeras av Nordens Institut på Åland i samarbete med Sveriges generalkonsulat.Författarprat
blir det i Geta
bibliotek den 8 mars kl 19.00 i biblioteket. Pensionerade bibliotekarien Gunnel Ekelund kommer till Geta och presenterar en del av de författare som kommer att besöka Mariehamns Litteraturdagar.
I vårens och sommarens program i övrigt håller ”Skapande Geta” öppet hus den 7 april. En del av Getas konstnärer och konsthantverkare öppnar då sina hem eller ateljéer för att visa upp sina alster, och kanske även sälja av dem.
Den 19 maj ordnas en ledd kulturvandring på Finnö och i augusti planerar nämnden att bjuda in till ”Kulturstuga”, berättar biblioteks- och kulturnämndens ordförande Ines Sundberg.