DELA

kulturnotiserDet blir konsert
på Valborg

i Lemland på lördag kl. 19. Det är den svenska manskören Birger och Lemlandsflickorna som då tar med publiken på en resa jorden runt med sånger från hela världen.
Man kören Birger är en kör som funnits i tolv år och kommer från Västerhaninge utanför Stockholm. Medlemmarna kommer ursprungligen från en kyrkokör, men sjunger numera inte så mycket kyrkomusik och inte heller så mycket manskörssång av den gamla nordiska sorten.
Lemlansflickorna är tio kvinnor från Lemland som började sjunga tillsammans år 2001. De hade då redan sjungit många år tillsammans i Medis sångkör Triolen. Lemlandsflickorna leds av Mari Sjölund.
I konserten på lördag bjuder man på en blandad repertoar med sånger som ”Drunken sailor”, ”Kalliolle kukkulalle”, ”En sång om frihet”, med flera.Susan
Sundback,
från Mariehamn, som sedan augusti i fjol är professor i sociologi vid Åbo Akademi intervjuas i det senaste numret av tidskriften Meddelanden från Åbo Akademi. Sundback som i sin forskning intresserat sig för organisationsengagemang, civilsamhället och den så kallade tredje sektorn, har bland annat tagit initiativet till forskargrupp som sökt pengar från Finlands akademi för ett projekt kring Borgå stift.
– Borgå stift är intressant eftersom det är den största organisationen bland finlandssvenskarna, säger hon.
Tidigare har teologer forskat kring stiftet, men det sociologiska perspektivet är nytt.Oljemålningar
ställs ut
i Ålandsbankens kontor i Ålandsbankens kontor i Västernäs i Mariehamn just nu. Det är Alfa Lindblom och Henrik Lunden som visar sina alster. Utställningen kan ses till och med den 2 april under bakens öppettider.Jonas Hassen
Khemiri har fått

Sveriges Radios Romanpris 2007 för romanen ”Montecore”. Priset är på 30.000 kronor. En lyssnarjury valde boken bland sex nominerade svenska romaner ur fjolårets utgivning.
– Det är en vacker, vemodig men också härligt humoristisk bok, där Sverige visas upp i ett unikt ljus, säger juryn i sin motivering
– Jag har läst den med stor förtjusning, skrev för sin del Kiki Alberius-Forsman som recenserade boken i Nyan i maj i fjol.
Khemiri var gäst på Mariehamns litteraturdagar år 2005.