DELA

kulturnotiserTrumpetisten
Fredrik Erlandsson
i Mariehamn porträtteras i en artikel av Stig Björkas i det senaste numret av Finlands svenska sång- och musikförbunds tidning Resonans.
– Jag är jazzmusiker, jazztrumpetare och arrangör om jag själv får välja, svarar han när reportern ber honom beskriva sig själv.
hemmapappa, frilansmusiker och musikstuderande är andra epitet som Erlandsson väljer.
Han beskriver sig själv också som arbetsnarkoman:
– Jag tycker mycket om att arbeta ensam på nätterna. Då får jag mycket gjort. Och jag är produktiv. Jag är också lite pedagog, har pedagogisk utbildning och tycker om att undervisa, säger han också och konstaterar att han har lärarblod i generna.
I intervjun berör också bland annat Erlandssons olika engagemang, bland annat hans medverkan i TV-programmet Salt, jazzbandet T-time och ledarskapet för Alandia Big Band.Paul Janssons
minne hedras
med en minneskonsert som Åbolands sång- och musikförbund arrangerar i Sibeliusmuseum i Åbo lördagen den 24 mars kl. 18. Paul Jansson, välkänd pedagog, skoladminstratör, körledare, kompositör och arrangör gick bort den 1 februari i sviterna efter en stroke. Han skulle i maj ha fyllt 85 år.
Paul Jansson var född i Yttermark i Österbotten men kom under en stor del av sitt liv att verka i Åbo. Han var hedersmedlem i Finlands svenska sång- och musikförbund och hedersdirigent i flera körer. Han var länge musikrecensent i Åbo Underrättelser och skrev även under en period om musik i Nya Åland. Under en tioårsperiod var han även chefredaktör för manssångarnas tidskrift Kvartetten.
Den som vill hedra Paul Jansson minne kan göra det genom Paul Jansson fond för för främjande av amatörmusiken i Svenskfinland, Aktia bank konto. 405548-297/ Svenska folkskolans vänner. Fonden upprättades i samband med Janssons åttioårsdag.Johanna
Grüssner
finns bland solisterna vid den Gospelfest som den 16-18 mars arrangeras i Österbotten, med konserter i Vasa yrkesinstitut och Runebergssalen i Jakobstad. Gospelkören Good News från Åland finns också bland de medverkande körerna.Karleby får
en rockfestival

till sommaren. I början av augusti genomförs den första Kokkola Rock Festival där det bjuds på musik av ett tjugotal band under två dagar. Främst handlar det, enligt FNB, om inhemska artister.