DELA

kulturnotiser



Sahlgrens
förlag som
upprätthålls av Karl Sahlgren och Brita Högnäs-Sahlgren i Vichtis Otalampi i Nyland ger under våren ut tre titlar. Tuula Hirvonen, som under kriget kom som krigsbarn till Danmark berättar om sina upplevelser. Hon fick ett tryggt fosterhem nära Köpenhamn och trots de två känslomässigt svåra uppbrotten – från hemmet och sedan från fosterhemmet – överväger det positiva bland hennes barndomsminnen. ”Finnepigen” heter boken som utkommer i slutet av mars.
”De utvalda” är titeln på Boris Isomaas roman. Det är en framtidsvision där en grupp experter planerar en statligt styrd födelsekontroll för att hålla de stigande hälso- och sjukvårdskostnaderna nere. handlingen är förlagd till 2020-talet. Författaren är docent vid Åbo Akademi. Romanen utkommer i april.
Anja Rohlin, som tidigare utkommit på Sahlgrens med krigsbarnsskildringen ”Lilla barn”, ger nu ut en bok om Pataxó-indianerna i Brasilien. Han har i ett par etapper vistats bland urbefolkningen i ett reservat. Boken är försedd med bilder av svenska fotografen Sonny Thoresen, som också dokumenterat indianernas liv. Boken utkommer i maj.



”Trollkarlen
från Oz” har

premiär på Wasa Teater den 17 mars. Musikalen blir också avgående teaterchefen Paul Olins avsked till teatern där han nu verkat i tre år. ”Trollkarlen från Oz”, blev legendarisk genom filmversionen med Judy Garland i huvudrollen. Uppsättningen i Vasa beskrivs som ”en storsatsning för hela familjen” med dans, sång och färgsprakande skådespeleri. I huvudrollen som Dorothy ses Emma Klingenberg. Medverkar gör också Göran Sjöholm som samtidigt firar sitt trettioårjubileum som skådespelare.



”Kvinnan
i Norden”
blir tema för årets nordiska biblioteksvecka, Nordens största litterära högläsningsevenemang . Veckan firas för elfte året i rad den 12-18 november. Den handlar denna gång om starka, självständiga kvinnogestalter i den nordiska litteraturen. Årets utvalda nordiska författare är norska Sigrid Undset (1882-1949) och Astrid Lindgren (1907-2002).



Konstnären
Paul Osipov
är aktuell med en utställning på Amos Anderssons konstmuseum i Helsingfors. Utställningen omfattar målningar från perioden 1994-2006, däribland arbeten som Osipov gjorde under fjolåret så han viatades på Villa Lante i Rom.
Utställningen pågår från den 23 mars till den 13 maj.