DELA

kulturnotiserMariehamns
litteraturdagar
närmar sig och detta uppmärksammas också av biblioteket i Finström. På onsdag, den 20 mars, har biblioteket i Godby bjudit in Gunnel Ekelund som skall berätta om de författare som kommer att medverka på litteraturdagrna som pågår i stadsbiblioteket från den 23 till den 25 mars.Ola Salo tror
att Finlands
Hanna Pakarinen har chansen att ta hem årets eurovisionstävling. Salo, Svenska Eurovisionsrepresentanten The Arks sångare, säger till FNB:
– Jag tror att hon har bra chanser att få många röster i Europa – kanske till och med vinna. Den typen av musik är riktigt populär i Europa just nu. Våra chanser är mindre, för vi vet inte hur vår stil fungerar. Vi kan lika väl sluta sist, säger Salo.
Det svenska bidraget ”The Worrying Kind” gjordes ursprungligen för The Arks kommande album ”Prayer For The Weekend”. Gruppen valde ändå att ställa upp i den svenska schlagerfestivalen efter att ha insett hur mycket låten påminner om 1970-talsschlager.
– Vår musik har alltid varit 1970-talsinspirerad: boogie, glamrock, glitterpop. Vi har också tagit intryck av schlager, musikaler och rockoperor, säger Salo.
Han är nöjd med att bandet vann den svenska uttagningen.
– Vi startade som ett band som var mycket konstnärligt och provocerande, men nu har en stor del av den svenska publiken tagit oss till sina hjärtan. Det är smickrande – och jättekonstigt!
Salo håller med de bedömare som anser att Eurovisionen håller på att ändras. Lordis seger var viktig, men han tror också mycket på ryktet om att Morrissey planerade att ställa upp i de brittiska uttagningarna.
– Största delen av Morrisseys fans har hatat Eurovisionen. Redan att de tvingats förbereda sig psykiskt på möjligheten att han är med har öppnat mångas sinnen, säger Salo.Konstmuseet
Sinebrychoff
i Helsingfors visar just nu utställningen ”Damernas konstsalong” som handlar om kvinnliga konstnärer i 1700-talets Europa. Finländska konstnärinnor som finns med på utställningen är Margareta Capsia, Helena Arnell och Lovisa Charlotta Reuterholm.
Utställningen i museet som är den del av statens konstmuseum pågår ända till den 16 september i höst. Konstmuseet Sinebrychoff hittar man vid Bulevarden 40.