DELA

kulturnotiserÅlands
orgelfestival
höll årsmöte i torsdags. Henryk Gwardak omvaldes enhälligt till styrelsens ordförande. Till de övriga styrelsemedlemmarna omvaldes: Stefan Snellman, vice ordförande, Kerstin Söderlund, sekreterare och kassör, Kaj-Gustav Sandholm, Gunvei Andersson och Gösta Helander. Till ny styrelsemedlem valdes Kurt Eriksson.
Ålands trettiotredje orgelfestival sommaren 2007 bjuder, enligt arrangörerna, på högklassiga konserter med artister från Åland, Norden, Mellaneuropa och Asien. Festivalen pågår mellan 24 och 30 juni. Vid inledningskonserten i Jomala kyrka medverkar den kände åländske tenoren Dan Karlström med organisten Markus Malmgren. I Mariehamn spelar Roger Sayer från England det stora verket ”La Nativité du Seigneur” av Olivier Messiaen. Wieland Meinhold från Erfurt håller konsert under namnet ”Orgeltranskriptioner från tre århundraden”. Kammarensemblen Via Regale med organisten Ingmar Hokkanen från Helsingfors uppträder i Finström och Föglö. I Saltviks kyrka får vi höra Esa Toivola, ung organist från Kuopio som specialiserat sig på improvisation.
– Första gången i festivalens historia har vi en koreansk gäst, Mi-Ja Dyballa-Song från Seoul som uppträder i Sunds kyrka. I Vårdö bönehus inleder festivalen en konsertserie med flöjtisten Sven Åberg och organisten Gregory Lloyd. Det blir också en barnkonsert. Festivalens program presenteras av Erland Mattsson, berättar Henryk Gwardak.
Hela programmet finns på hemsidan www.alfest.org.Mozarts
Requiem
ges av Intermezzokören under ledning av Christian Juslin i Jomala kyrka lördagen den 14 april. 19. Som solister medverkar Therese Karlsson, Jenny Carlstedt, Dan Karlström och Björn Blomqvist. Som orkester har anlitats en samlad grupp av framstående orkestermusiker från Helsingfors.
– Framförandet av Mozarts Requiem är en del i min avhandling på Sibelius-Akademin. Projektet ligger till grund för mitt skriftliga arbete, som sedan lämnas in i samband med konserten och som leder till min musikmagistersexamen, berättar Juslin.
– Att få den möjlighet som jag fått att dirigera ett större kör-, och orkesterverk som en del i avhandlingen är få förunnat, så jag är djupt tacksam till Intermezzo-kören som ställt upp helhjärtat, tillägger han.