DELA

kulturnotiserKrister
Sundbäck
i Mariehamn har skrivit en bok som han kommer att presentera i stadsbiblioteket på demilitariseringsdagen den 30 mars, kl. 13-15. Sundbäck ger ut boken på eget förlag och han har gett den titeln ”En historia. Femtio foton”. Efter presentationens bildvisning signerar Sundbäck boken.Munchtavlan
”Mot skogen”
som stals i skånska Hörby förra våren har återfunnits, skriver FNB.
– Försäkringsbolaget säger att de fått tavlan av en anonym person, berättar spaningschef Per Göransson vid polisen i Lund till Kvällspostens tv-nyheter.
Tavlan, som målades av konstnären Edvard Munch år 1897, stals i maj förra året från Sextorps gods söder om Hörby.
Per Göransson har nu beslutat att lägga ned förundersökningen om stölden, eftersom det inte finns några nya spår att följa.
– Vad vi söker är i så fall bara gärningsmannen – vilken kan vara svår att binda till stölden när tavlan är tillbaka, säger han.Finlands
Nationalopera
gick med över en halv miljon euro i vinst i fjol. Utan en donation på 550.000 euro av en privatperson hade operan nätt och jämnt uppvisat ett positivt resultat, en vinst på 5.000 euro, skriver FNB.
Operans styrelse godkände Nationaloperans verksamhetsberättelse och bokslut för år 2006 på onsdagen.
Den nuvarande styrelsens treårsperiod går ut i och med direktionens möte den 16 april. Efter det inleder den nya styrelsen sin treårsperiod under ledning av Sirkka Hämäläinen, tidigare chef vid Europeiska centralbanken.Teaterchef
Erik Kiviniemi,

för en större publik känds också från svenska tv-serien ”Rederiet” och tidigare chef för Wasa Teater, lämnar chefskapet på Norrbottensteatern, när hans nuvarande kontrakt löper ut i juni nästa år. Han anser sig ha genomfört sitt uppdrag vid teatern, skriver Vasabladet.
Uppdraget var att få ordning på verksamhet och ekonomi efter en mycket turbulent tid på teatern med svag ekonomi och dålig stämning.
Med Erik Kiviniemi vid rodret mer än fördubblades publiksiffrorna, från 23.000 till 53.000. Under tre år i rad har publiksiffrorna i medeltal legat över 50.000. Ekonomin är under kontroll. Teatern har ett eget kapital på 3,5 miljoner kronor.
I intevjun säger han också att Österbotten lockar igen, ”den österbottniska publiken och det österbottniska sammanhanget”.