DELA

kulturnotiserMatinékonsert
i Margaretagården

i Mariehamn blir det på tisdag, den 27 mars, kl 13.00 med Judit Deáki, piano, Stephan Kemetter, violin och Kristoffer Arvidsson, cello. Konserten, som är gratis, varar ungefär 30 minuter. Efteråt blir det kaffeservering mot en liten avgift. Trion spelar musik av Joseph Haydn. Sammankomsten är en del i församlingens pensionärsträffsverksamhet, men icke pensionärer är också välkomna.Föredragsserien
Röster i Norden

fortsätter på tisdag, den 27 mars, med tidigare svenska ministern Bengt Göransson under rubriken ”Mellan uppoffring och självtillfredsställelse – tankar om frivilligarbetets villkor”. Föreläsningen handlar om folkrörelser och frivilligarbetets villkor i dagens samhälle.
Föreläsningen ordnas i Kvarteret I Tidens föreläsningssal Elverksgatan 10, kl 19 och inträdet är fritt. Arrangör är Nordens institut.
Bengt Göransson är ordförande i den svenska föreningen Norden. Han var utbildnings- och kulturminister i den socialdemokratiska regeringen 1982-91 och ordförande i den parlamentariska demokratiutredningen 1997-2000. Sedan ungdomen är han aktiv i IOGT-NTO, numera även frivilligarbetare i ABF-huset i Stockholm. Han har intresserat sig för folkrörelsearbete i vid mening och är flitig föreläsare och debattör i frågor på detta område.Svenska Teaten
ger Strindbergs

”Fadren” i vårens sista premiär. Pjäsen, som sätts upp på Miniscenen, regisseras av Marcus Sundholm som ser Strinmdberg som geniet som odlade sin fruktan för bland annat kvinnan till stor konst.
– Det har gått långt över hundra år sedan pjäsen skrevs men den visar med svidande klarhet hur skör vår omhuldade föreställning om jämlikhet är och hur lätt man kan driva en annan in i vansinnet, säger Sundblom till FNB.
I ”Fadren” gestaltar Strindberg maskulinitetens och människans bräcklighet. Med familjen som scen för ”kampen mellan hjärnorna” visar han hur en individ med stöd i en rådande maktordning/ideologi kan utöva makt över en annan. Pjäsen handlar också om hur kärlek övergått i fiendeskap, hur hycklare avslöjas, hur vardagen omvandlas till mardröm och hur en komedi utmynnar i en tragedi.
I rollerna ses Mikael Andersson, Thomas Backlund, Robert Jordas, Göran Schauman, Mitja Sirén och Ivar Rosenblad. Premiär blir det den 29 mars.