DELA

kulturnotiser



Beväpnade män
rånade Bukowskis
i Stockholm i går. Minst tre maskerade och beväpnade män utförde rånet och kom över smycken för 12 miljoner kronor, uppger Expressen.se.
– I stort sett är hela visningen borta, säger Charlotte Bergström vid Bukowskis, till tidningen.
På Bukowskis pågår just nu visningen inför den klassiska vårauktionen som hålls den 1–4 juni. Bland de smycken som ska auktioneras ut finns åtskilliga dyrbarheter. Totalt fanns det smycken till ett utropsvärde på 12 miljoner kronor i visningssalen.



På Bukowskis
i Helsingfors

såldes ett skärgårdslandskap från av Victor Westerholm för 7.300 euro, något under utropspriset som var satt till 8.000-12.000 euro.
Vid den internationella kvalitetsauktionen som avslutades i går nådde flera verk höga priser. Helene Schjerfbecks målning ”Spansk kvinna” såldes för dubbla utropspriset. Målningen från 1928 gick för 300.000 euro, uppger FNB.
Axel Gallen-Kallelas pastell ”Aino” mer än fördubblade sitt pris. Verket såldes för 125.000 euro.
Albert Edelfelts lilla målning av systern Annie Edelfelt på Haiko brygga gick för 110.000 euro, något under utropspris.
En överraskning var Santeri Salokivis målning ”Dam på stranden” med ett utrop på 6.000 euro som gick upp till 17.500. o



Island in the sun
ordnar en konsert

med den svenska artisten Anna von Hausswolf på Korjaamo i Helsingfors den 5 juni.
Det blir en så kallad showcase-spelning för att göra reklam för tvådagarsfestivalen Island in the sun på Jurmo 16-17 juli. Anna von Hausswolf, The Concretes och åländske Leo Lundbergs band Leo Med Lådan hör till festivalbokningarna.



Boktips inför
sommaren
delar Litteraturföreningens radiobokcirkel ut i sitt nästa program, måndagen den 31 maj klockan 10.30 i Ålands radio. Lyssnarna uppmanas att ha papper och penna till hands! Repris blir det som vanligt lördagen därpå, den 5 juni klockan 14.00.