DELA

kulturnotiserPassionsdramat
”Maria Magdalena”

av Margareta Skantze med Ylva Ekblad i den enda rollen ges nu i Mariehamn och på Kumlinge. I Mariehamn ges föreställningen på onsdag, den 4 april, kl.19 i S:t Mårtens kyrka, med efterföljande servering. Följande dag, skärtorsdagen den 5 april kl. 19.45 kan man se ”Marie Magdalena” i Kumlinge kyrka.
Föreställningen som har Kristina och Fjalar Holmqvist i Karleby som initiativtagare och producenter och Johan Fagerudd som regissör har från de ursprungligen planerade 13 föreställningarna nu getts ett femtiotal gånger på fyrtio orter runt om i Svenskfinland, men även i Sverige. Premiär på Åland var det i Finström i juni i fjol och föreställningen gavs också på Kökar i samband med Franciskusdagarna.
Efter besöket på Åland ges ”Maria Magdalena” även i S:ta Katarina kyrka i S:t Petersburg i maj.En föreläsning
om ljus, ljud

och multimedia i utställningslokalen håller Stefan Gemzell från Ljusdesign ab i Gävle som en del i Nordens instituts och Öppna högskolans gemensamma intensivutbildning i utställningsproduktion med fokus på den visuella konsten. Föreläsningen på lördag, den 31 mars kl 10.00-15.30 är öppen för alla intresserade. Den hålls i Öppna högskolans lokaliteter, Neptunigatan 17. Kursavgiften är 15 euro.Åbo Svenska Teater
försöker rädda

sin Tiljan-scen och därför arrangerar artistföreningen på söndag kl. 19 en Tiljan-afton som engagerat en lång rad artister. Teaterns ordinarie ensemble får sällskap av Johanna Ringbom, Ami Aspelund, Dick Holmström, Riko Eklundh och Daniela Fogelholm, Marika Westerling, Kent Sjöman, Ulla-Britt Boström, Pete Poskiparta, Jaana Järvinen och Fred Negendanck i söndagens föreställning. Publiken får bland annat njuta av sång, musik, trolleri och gamla teaterpärlor i den unika omgivning som Tiljan erbjuder.
Artistföreningen motsätter sig Stiftelsen för Åbo Akademis planer att hyra ut Tiljan till en utomstående krögare. Artistföreningen har även inlett en namninsamling för att teatern ska få behålla Tiljan.Janne Gallen-
Kallela-Sirén

har utsetts till ny direktör för Helsingfors stads konstmuseum, skriver FNB Gallen-Kallela-Sirén är för närvarande direktör för Tammerfors stads konstmuseum.