DELA

kulturnotiserLandskapets
museibyrå
står nu i veckan värd för ett nordiskt museimöte. På onsdag, den 18 april, samlas cheferna för alla de nordiska nationalmuseerna i Mariehamn och Kastelholm för att diskutera gemensamma frågor.
– Varje museum kommer att ge en bild av av dagsläget, var de står i sin utveckling och vad som är på gång. Ett sådant här möte ger möjlighet till samarbete och nätverk, säger landskapsantikvarie Viveka Löndahl i ett pressmeddelande.
Besök görs på Ålands museum, Ålands konstmuseum, Jan Karlsgården, Kastelholms slott och Vita Björn.
Senast möttes de nordiska museicheferna på Island år 2005. Mötet på Åland blir det första med ett självstyrt område som värd.
Årets tema är ”Museum som nationsbygge”. Samanlagt deltar ett tjugotal personer i mötet.Fyra svenska
deckarförfattare,
Kjell Eriksson, Helen Tursten, Inger Frimansson och Håkan Nesser, kommer att turnera i USA och Kanada mellan den 17 april och 8 maj.
Turnén ses som ett tydligt tecken på att den svenska deckaren håller på att erövra inte bara Europa utan också det stora landet i väster – något som tidigare ansetts som i det närmaste omöjligt.
Det blir en omfattande rundresa med besök i New York, Toronto, Santa Monica, San Francisco, Los Angeles och Seattle. Det blir uppläsningar och panelsamtal, besök på Los Angeles Times Book Festival och framträdanden på bland annat Scandinavian House i New York och Swedish Cultural Center i Seattle.Monica Aspberg
ställer ut
oljemålningar på Galleri Micro vid Hornsgatan 40 i Stockholm. Vernissage är det lördagen den 21 april kl 12-16 och utställningen pågår sedan till den 8 maj. Monica Aspberg har sina rötter på Simskäla i Vårdö och har också ställt ut på Åland , bland annat i Postens galleri vid Eckerö post- och tullhus. Utställningen på Galleri Micro kallar hon kort och gott ”Olja”.Vissångarna
på Visans vänners

visafton på Kvarnbo Gästhem lördagen den 21 april är Bengt Enqvist, Knut Grüssner, Porfirio Otero, Kim Hansson, Bitte Bamberg-Thalén, Heidi Sewón, Gyrit Hagman, Helena Flöjt och Marianne Häggblom. En del namn hade blivit felstavade i visvännernas utskick och notisen som ingick i fredagens tidning.