DELA

kulturnotiser



Kjell Ekström
ställer ut

akvareller på galleri Ama i Åbo. Utställningen kallar Ekström ”Ytspänning” och det handlar om de bilder från tropiska regnskogar och undervattensmiljöer som han tidgare visat i Ålands konstmuseum och som ingår i hans akvarellbok med samma namn.
Ekström har även en gång tidigare, år 2002, ställt ut på samma galleri, vid Kaskisgatan 1 i Åbo. Vernissage på utställningen är det i kväll, torsdag, kl 18-20 och den kan därefter ses i galleriet till den 20 maj.



Orkestern
Alandia Strings
var i helgen på spelläger och konsertresa till Norrbo i Hälsingland där orkesterns ledare Marita Sandberg är bosatt. Fjorton ungdomar övade flitigt och på lördag kväll hade de en egen konsert i Norrbo kyrka, repertoaren bestod av klassisk musik och folkmusik från Åland.
På söndagen deltog Alandia Strings i gudstjänsten i Höög kyrka, de spelade även på pensionärsboendet i Forssa.



Pianomatiné
blir det på söndag
i Ålands musikinstituts konsertsal i Mariehamn. Matinén inleds kl. 15.30 och de som framträder är pianoläraren Anders Gabriel Sundströms elever. Allmänheten är välkommen till matinén och inträdet är fritt.



Den planerade
konserten

med Jenny Carlstedt, sopran, och Marcus Boman, piano, på Breidablick i Finström söndagen den 29 april som tidgare framflyttades från den 22 april är nu inställd på grund av Bomans sjukskrivning.



Pargas Manskör
inleder denna vecka

firandet av sina 75 år. Dirigenten Kurt-Erik Långbacka förliknar 75-årsaktiviteterna vid en trestegsraket. Det första steget avfyras inkommande veckoslut, då kören vid skivutgivningskonserter i Nagu och Pargas ger ut sin första cd-skiva. De två övriga stegen under jubileumsåret är en sakral konsert i december och en profan konsert om ett år. Skivan innehåller hela 75 sånger. Det stora antalet låtar beror på att huvuddelen av innehållet på skivan är korta snapsvisor.



Den svensk-danske
cellisten

Andreas Brantelid hemförde segern i den internationella Paulo-tävlingen för cellister. Finalen avgjordes i Finlandiahuset i Helsingfors. Nittonåringen var klar publikfavorit från dag ett i tävlingen.
Bästa finländare var Samuli Peltonen, som delade fjärdeplatsen med Janina Ruh från Tyskland. Béatrice Reibel, Frankrike, fick andrapris och Nicolas Altstaedt, Tyskland, tredjepris.