DELA

kulturnotiser



Nordiska
visskolan
fyller 20 år och firar detta med jubileumskonserter och seminariedagar på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv i Sverige den 28 juni-1 juli. Bland många som har gått Visskolan finns Lars Winnerbäck, Christina Kjellsson, Dan Viktor, Maria Lindström, Lena Robért, Leif ”Pedda” Pedersen, Lucas Stark, Loke Nyberg och Hanus Johansen.
Under jubileumsdagarna arrangeras två offentliga konserter. Den 28 juni ”Visfestival” med gamla elever på Musikens Hus i Göteborg och den 1 juli ”Vis-Kavalkad” med lärare och elever på Mimers Hus i Kungälv.
Fredagen 29 juni och lördagen 30 juni firar Visskolan internt på Nordiska Folkhögskolan med seminarier och maratonkonserter för elever och lärare.
Vislinjen på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv startade år 1987. Sedan dess har 400 elever gått skolan och för många har musiken blivit deras levebröd, helt eller delvis.



Sommarens
evenemang i Geta

vid Kulturarvsstugan har nu slagits fast av Geta sockensällskap.
Redan på Kristi himmelsfärdsdag den 17 maj kl 19 förrättas läsförhör av kaplan Heikki Turakka. Pannkaka med sviskonkräm och snömos till kaffet för självkostnadspris.
Söndagen den 10 juni bygge av bandfast gärdsgård, kokning av rödmyllefärg samt tillverkning av rismattor och visplar.
Under vecka 24 därefter målas stugan på talka.
Lördagen den 16 och söndagen den 17 juni tillverkas midsommarkronor i miniatyr. Föreningen består materialet. Dessutom visas kardning och spinning samt demonstreras frivolitet.
Den 30 juni och den 1 juli under Poesi och Visa i Geta serveras smörgås och kaffe i stugan.
Den 7 och 8 juli är det utställning av gamla fotografier i stugan. Nuvarande och tidigare getabor uppmanas lämna in bilder.
Den 14 och 15 juli visas olika slag av bandvävning och -flätning, reparbeten samt pärlvirkning.
Lördagen den 21 juli under Getadagen serveras också kaffe i stugan. Kan kombineras med en tur på Medeltidsstigen.
Söndag den 22 är det friluftsgudstjänst på gårdstunet med kyrkkaffe i stugan.
Lördag 28 och söndag 29 juli demonstreras tovning. Barn och även vuxna får prova på själva. Då täljs också också barkbåtar. Eventuellt visas akvarellmålning.
Den 4 och 5 augusti visas tillverkning av ryssjor. Det ordnas också tävlingar och lekar för barn.
Veckoslutsaktiviteterna sker som regel mellan klockan 12 och 16. Vid samtliga tillfällen ordnas med servering, meddelar sockensällskapet.