DELA

kulturnotiserMed Sally
Salminens
”Katrina” tjuvstartar de åländska landskapsdagarna i Helsingfors på morsdag, nu på söndag. Det bjuds på texter ur Sally Salminens ”Katrina” och musik ur musikteatern ”Katrina”.
Lillemor Grüssner läser valda avsnitt ur romanen och Annika Sjölund, sopran och Camilla Heidenberg, piano, uppför sånger ur musikteatern ”Katrina” som tonsatts av Jack Mattsson. Sångtexterna är Lars Huldéns. Sjölund gjorde huvudrollen i originalversionen av Musikteatern Katrina som hade urpremiär på Åland 1997. Inträdet är fritt.
Redan den 29 april inleddes serien med en konsert i Jugendsalen. Trio Wellen (Sofia Wilkman, piano, Ingrid Lindholm, violin och Tomas Nunez-Garces, cello) spelade verk av Jack Mattsson, Lars Karlsson, Joseph Haydn och Witold Lutoslawski och möttes av en entusiastisk och fulltalig publik.
Den sista konserten i ”Tjuvstart-serien” går av stapeln söndagen den 27.5. Då framför Lars Karlsson, piano, Kjell Frisk, klarinett och Stephan Kemetter, altviolin, verk av bland andra Lars Karlsson och Jack Mattsson, berättar Rosi Djupsund som håller i musikprogrammen under landskapsdagarna.Blomsterprakt
visas på Brändö
just nu. Det handlar om en fotoutställning med det namnet som Lena Wilson-Laajali visar i Ålandsbankens kontor. Utställningen pågår till den 18 maj.Susanna
Alakoskis

bok ”Svinalängorna” är den mest sålda pocketboken i Sverige. Alakoskis debutbok var redan i december den mest sålda boken i Sverige och den höll positionerna i flera månader, skriver FNB-TT.
I början av året utkom boken som pocket och den ligger nu högst uppe på listan över mest sålda pocketböcker. Listan bygger på försäljningen i de 300 största bokhandlarna och varuhusen i Sverige.
Susanna Alakoski tilldelades Sveriges mest betydande litteraturpris, August-priset, i december. Svinalängorna utkommer i år på finska.Schlagersångaren
Esko Rahkonen

avled i Tammerfors på fredagen i sviterna av en bypassoperation. Den 70-årige Rahkonen fortsatte uppträda ända fram till sin död och hade planerat att ge ut en ny skiva med tidigare outgivna sånger av Unto Mononen (1930-1968).
Rahkonen gjorde kring 400 inspelningar. Vid sidan om Eino Grön och Reijo Taipale hörde han till Finlands mest långvariga tangostjärnor.