DELA

kulturnotiserGospelsväng
i Pingstkyrkan

utlovas när två körer håller konsert på lördag, den 5 juni, kl 16. Åländska Good News och Vällingbykören 2theLord tillsammans uppträder i Pingstkyrkan i Mariehamn. Det är andra gången som körerna håller konsert tillsammans på Åland, berättar Anders Hallbäck i Good News.
I slutet av april övade körerna in det gemensamma programmet, under ledning av Good News förra dirigent Johanna Grüssner, som också dirigerar konserten nu.
Good News och 2theLord höll konsert i Missionskyrkan i Vällingby inför en entusiastisk publik och därför hoppas nu Good News-gänget att många ålänningar skall komma på konserten på lördag.
Det var Johanna Grüssner som föreslog denna snabba svarsvisit och det är också hon som ansvarat för att få hit det unga talangfulla kompbandet som består av Johan Graden, piano, Adam Lännerholm, bas, och Andreas Roos, trummor.
Bland de åländska solisterna märks Susanne Eriksson, Per-Arne Sondell och Anders Hallbäck. I en duett hörs även Ålandsbekante Petter Jennervall, tidigare Good News-sångare som nu är med i 2theLord.Margareta Lindén
visar akvareller

i årets sommarutställning som nu öppnat i kommunbiblioteket i Föglö Degerby. ”Skärgårdsbilder” har Margareta Lindén kallat sin utställning. Den kan ses till slutet av augusti under bibliotekets öppettider.Nordiska rådets
musikpris 2010
går till den norske kompositören Lasse Thoresen. Han får priset för sin komposition Opus 42 som består av fyra vokalverk.. I juryns motivering heter det bland annat:
”Opus 42 är ett unikt verk, som representerar en förnyelse inte bara av den nordiska vokalmusiken, utan av vokalbaserad partiturmusik överlag. I Opus 42 finner vi en slående vacker musik som visar de gemensamma dragen mellan den helt gamla och den helt nya musiken – samtidigt som vi ser likheten mellan vår egen, skandinaviska folkmusik och den vi finner exempelvis i Mellanöstern eller Indien.
Det sätt på vilket Lasse Thoresen här inte bara använder folkmusik som krydda i konstmusiken, utan tvärtom har funnit sätt för att integrera dess finstilta mikrotonalitet, övertonsspektra, harmonik och puls med vår egen tids modernistiska projekt, är banbrytande. ”
Priset är på 350.000 danska kronor.