DELA

kulturnotiserSusanne
Ringells
novell ”Mellan sylta och kompott” ur ”En god Havanna”, är en av sex noveller som har nominerats till Sveriges radios novellpris 2007. De övriga nominerade författarna är Margareta Strömstedt, Anna Schulze, Claudia Marcks, Magnus Hedlund och John Ajvide Lindqvist.
Novellerna börjar sändas i Sveriges Radio vecka 33. Lyssnarna röstar fram vinnaren. 2007 års Novellpristagare presenteras på Bokmässan i Göteborg lördagen den 29 september. Prissumman är 25.000 kronor.Hasse Alfredson
får årets Albert

Engströmpris. ”För Hans Alfredsons omfattande gärning i humorns och satirens tjänst med träffsäkra kommentarer” är Albert Engström Sällskapets motivering.
Sällskapets uppgift är att sprida kunskap om Albert Engström och hans konstnärliga och litterära verksamhet. Sällskapet är även ansvarigt för Museet i Grisslehamn som år 2006 flyttat tillbaka till Engströms gård, Augustberg, där familjen bodde permanent från 1902 till 1916. (Därefter var det familjens sommarställe ända fram till Albert Engströms död 1940) Sällskapet publicerar varje år en årsbok, som belyser Albert liv och verk. I år kommer den 26:e boken ut.
Förutom äran, består priset i en trästatyett , vilken är tillverkad av Bo-Kenneth Knutsson i Eksjö, efter Albert Engströms teckning ”Kolingen i midsommarhagen”.
I år är det också 100 år sedan Albert Engströms ateljé ute på klippan vid Ålands hav invigdes. Detta uppmärksammas särskilt i samband med överlämnandet av Engströmpriset, vilket äger rum lördagen den 14 juli 2007 kl 12.00–15.00 i Albert Engström Museet, Grisslehamn.Bildkonstnären
Cecilia Haupt

har lördagen den 19 maj vernissage och “Action Painting” på Havsvidden i Geta. Haupt betecknas i ett pressmeddelande som ”en lovande konstnär” som efter utställningar på gallerier i Stockholm och Art Fair Sthlm och Köpenhamnm nu ställer ut på Åland.
Cecilia Haupts måleri handlar om landskap och ”längtan efter att längta”.
“Åland har funnits i mina tankar länge och jag har en förkärlek till både Finland och Åland i och med min farfar skulptören Matti Haupt som bland annat gjort skulpturen “Havets Folk” som står i Mariehamn.”, säger konstnären enligt pressmeddelandet.
Vernissagen på Havsvidden pågår kl. 16-19.