DELA

kulturnotiserHemmerjubileets
invigning drog

fullt hus på Labbas hembygdsgård på tisdag kväll. Temat var ”Havsvår” efter Hemmers dikt med samma namn från diktsamlingen ”Över dunklet”, utgiven 1929, rapporterar kommundirektör Jörgen Lundqvist.
Det var 1927, som den redan väl etablerade finlandssvenske författaren Jarl Hemmer köpte fastigheten Ängstorp i Eckerö. Åland och Eckerö spelade under många år en viktig roll i Hemmers skriftställeri, både direkt och indirekt.
Kommunens kultur- och fritidsnämnd har i samarbete med Eckerö hembygdsförening inlett en serie aktiviteter under för att under 2007 högtidlighålla och uppmärksamma Jarl Hemmer och hans tid i Eckerö och på Åland. Projektet syftar både till att förnya intresset kring Jarl Hemmer och att lyfta fram den finlandssvenska litteraturen som en förenande länk mellan Sverige, Åland och Finland. Närmast planeras en broschyr och en utställning, liksom litterära vandringar.
Under kvällen på Labbas medverkade kyrkoherde Mårten Andersson, liksom vissångarna Kim Hansson och Marianne Häggblom från Geta. För 14 år sedan framträdde dessa just på Labbas i samband med 100-årsjubileumet av Hemmers födelse.
Mårten Andersson gestaltade ett antal tidsbilder från familjen Hemmers tid på Åland. Det noterades att Jarl Hemmer, som i unga år vägrat att fullfölja sin konfirmationsgång i Vasa, och hela sitt liv brottades med frågan om skuld och försoning, senare konfirmerades och mottog nattvarden i Eckerö kyrka.Mikaelskören
i Finströms

fösamling ger en konsert i kyrkan på söndag, den 27 maj, kl 19. Kören framför en repertoar med kyrkliga sånger och det ges också tillfälle för allmänheten att sjunga med i några psalmer. För ackompanjemang på orgel och piano står Kaj-Gustav Sandholm och kören leds av Finström-Geta församlings kantor Guy Karlsson.
Redan på fredag kväll ges det tillfälle att lyssna till en ungdomligare repertoar. Då ger Geta barnkör och Finströms barnkör konsert i Geta kyrka kl.19. Körerna, med barn i lågstadieåldrarna, leds av Guy Karlsson.Abba-museet
i Stockholm

kommer att få det bästa tänkbara sjöläget i Stockholm. Adressen blir Tullhuset på Stadsgårdskajen och Stockholms stad står för ombyggnaden, skriver FNB.
Våren 2009 slår Abba – the Museum upp dörrarna. Besökarna skall lotsas genom tre våningar där sagan om Abba berättas från början till slut med all tänkbar rekvisita som gruppen använde, originalmanus och mängder av tv- och filmmaterial.