DELA

kulturnotiserPå Bentes
sommarteater
i Eckerö Överby är man i full gång med repetitionerna för sommarens pjäs. Som Nyan tidigare berättat sätter man upp ”Barnaskrik och Jäkelskap” av Krister Claesson. Premiär blir det den 2 juli kl.19.30 och biljetterna, som kan fås via Ålandresor och ungdomsförbundets kansli, släpps på måndag berättar Julia Westerberg i ett pressmeddelande från Ålands ungdomsförbund.
Leif Sundberg regisserar sommarens pjäs som är den tredje i den serie med dråpliga folklustspel av Krister Claesson som man uppför på Bentes.Bernadotter i
svartvita porträtt
kan man se på Nationalmuseum i Stockholm i en utställning som öppnas den 16 juni och pågår ända till den 23 januari nästa år.
Utställningen hålls med anledning av 200-årsjubileet av Karl XIV Johans val till svensk tronföljare. Tyngdpunkten i utställningen ligger på foto. I svenska statens porträttsamling ingår fotografier föreställande Bernadotter från 1800-talets mitt och framåt. De visar inte enbart hur medlemmarna av Sveriges kungahus har sett ut, utan ger även en god bild av den fotografiska porträttkonsten under de senaste 150 åren. Fotografierna kompletteras med ett urval grafik och teckningar samt exempel på konsthantverk där de kungliga avbildas.
Utställningen visas i galleriet i museets entréplan och inträdet är fritt.”Höjdpunkter” heter
en utställning som
just nu visas på Wäinö Aaltonens museum vid åstranden i Åbo. Utställningen hålls med anledning av att Finska bildhuggarförbundet fyller 100 år. Den lyfter fram nya vindar inom skulpturkonsten och fokuserar därför verk från 2000-talet. Utställningen, som fyller hela museet, visar 40 verk av 32 konstnärer. Den pågår till den 26 september.Afrika står i fokus
på Bokmässan
i Göteborg i september. Över 70 författargäster från 25 av kontinentens länder ingår i mässprogrammet. Totalt hålls 446 seminarier, med drygt 800 medverkande från 44 länder. Bland författare på väg till Göteborg märks Nobelpristagaren Nadine Gordimer; författaren, läkaren och kvinnorättskämpen Nawal El Saadawi, Egypten; Tahar Ben Jelloun, marockansk Goncourtpristagare och Ngugi wa Thiong’o, Nobelpristippad författare från Kenya.
Bokmässan i Göteborg hålls hålls i år den 23-26 september.