DELA

kulturnotiser



Kjell Ekström
finns med bland

tio akvarellkonstnärer som bjudits in för öppningsutställningen i Akvarellkonstsommaren i Nådendal och Reso. De som bjudits in till utställningen som öppnas den 31 maj i museet Harkko i Reso är alla finländska deltagare i det internationella akvarellförbundets världsutställningar åren 2004-2006. Var och en deltar med tre verk. Utöver Ekström deltar Lauri Ahlgren, Tello Anttila, Pentti Kokko, Tuomas Mäntynen, Kaarina Mökkälä, Osmo Nissinen, Elina Tammiranta-Summa, Kalle Wikberg och Carl Wargh.
Vernissagen den 31 maj inleds kl18 och utställningen pågår till den 2 september. Särskilt i Nådendal men också i Reso hålls även en hel rad andra utställningar under akvarellsommaren som beskyddas av republikens president, Tarja Halonen.



Krigsmuseet
vill återlämna
en kanon till Åland. Kanonen, som landskapet deponerade i Krigsmuseets kustartillerimuseum på Sveaborg år 1988, vill museet nu återlämna till Åland. Det handlar om en 24-pundig belägringskanon från Notvikstornet på Bomarsunds fästning.
Landskapsregeringen har därför beslutat upphäva depositionsavtalet och be Krigsmuseet att återbörda kanonen till Åland. Beslutet fattades vid enskild föredragning av kulturminister Camilla Gunell.



Kökar får besök
av bandet Odeos

från Österbotten i samband med självstyrelsedagsfirandet den 9 juni. Bandet, som bildades år 200 består av fyra pop-, soul- och dansbandsmusiker. Kjell Granfors, Robert Sundén, Kim Enholm och Roger Bergqvist. Festen på Höglind inleds kl 19 och Odeos börjar spela kl 21. I programmet på festen ingår också en föreställning av svenska skådepelaren Göran Forsmark. ”Mannen från Malmberget” kallar han nu ”Mannen från Kökar”.



Ahlbergs förlag
ger i vår ut en

fantaysbok för ungdomar, och en illustrerad historiebok för barn. ”Vildfågeln, Fevanna Kargesdotter Side från Furuskogen” är Ann-Britt Kvists debutbok, som handlar om den starka unga kvinnan Fevanna och hennes äventyr när hon bryter upp från sitt hem i Furuskogen.
Åsa Tallgren-Backlund, Ulrika Willför-Nyman och Marlene Ahlberg har skrivit ”När vi blev Finland. En berättelse om Finlands ödesstunder” som börjar med svenska tiden och går igenom de viktigaste skedena i Finlands historia. Boken som är illustrerad av Marika Grön är skriven som en släkts berättelse med fiktiva personer som relaterar till riktiga historiska händelser, och berättas av farfarsfar.