DELA

KulturnotiserFilmfestivalen
Vera uppmärk-
sammas i svenska tidningen Monitor. Reportaget från festivalen är gjort av frilansjournalisten Tomas Thornefjell i Mariehamn. Monitor är en tidning för installation och produktion i AV-branschen.Svenska
studiefonden har
delat ut 545.000 euro till finlandssvenska studerande och läroanstalter. Största delen av summan gick direkt till enskilda studerande – sammanlagt 467.000 euro. Utdelningen baserar sig på de 1.122 ansökningar som lämnades in i februari. Av dem beviljades 467 stycken. Dessutom delades 78.000 euro ut direkt till svenskspråkiga folkhögskolor, yrkesläroanstalter på andra stadiet och yrkeshögskolor – som i sin tur delar ut medlen som elevstipendier.
Svenska studiefonden är ett samarbete mellan Svenska kulturfonden, Lisi Wahls stiftelse för studieunderstöd, Föreningen Konstsamfundet och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
Studiefonden beviljar stipendier för heltidsstuderande med svenska som modersmål eller studiespråk, vid högskolor och universitet. Stöd beviljas särskilt för andra, tredje och fjärde årets studerande, utlandspraktik och utlandsstudier prioriteras.
Hela listan över utdelningen kommer småningom upp på fondens hemsida på adressen: www.studiefonden.fi.Humorprogrammet
”Bullar och stål”
stoppas nu av SVT. Efter vattenattacken mot statsminister Fredrik Reinfeldt och andra kritiserade tilltag har Sveriges Television nu beslutat att stoppa inspelningarna av programmet som gör av produktionsbolaget Strix.
– SVT och Strix är ense om att göra en paus i inspelningarna. Varje skämt, hur oförargligt det än må vara, uppfattas just nu som provocerande, säger SVT:s informationsdirektör Helga Baagöe till Aftonbladet enligt FNB.
För lite mer än en vecka sedan sprutade en medarbetare på programmet vatten på Fredrik Reinfeldt ur en låtsasmikrofon i samband med premiären av filmen ”Pirates of the Carribean” på biografen Rigoletto i centrala Stockholm. Säkerhetspolisen valde att polisanmäla händelsen.
– Det har inte gått att spela in de senaste dagarna på grund av moralpaniken som uppstått, folk har fått skräck för programmet, säger Strix vd Robert Aschberg till Aftonbladet.