DELA

kulturnotiserSkådespelaren
Claes Göran

Turesson och musikern, organisten, Leif Ahlberg ger fyra konserter på Åland under den kommande veckan.
Turesson är verksam både som skådespelare, regissör och teaterlärare. Han har verkat vid stadsteatrar i bland annat. Stockholm och Göteborg och syns ofta i olika tv-produktioner. Leif Ahlberg har varit organist i Båstads kyrka, där båda är bosatta.
Miniturnén inleds torsdagen 14 juni kl. 19.30 på Önningebymuseet. Här är titeln ”Säg det i toner och ord”. Humor och allvar i en salig – ibland lycksalig – blandning utlovas.
Fredagen 15 juni kl. 19.00 ges ett liknande program i samband med att Stormskärs Värdshus öppnar för säsongen på Simskäla. Här blir det även allsång och servering.
”Skapelsen och Linné” är programrubriken i Geta kyrka på lördagskvällen kl. 19.30. Texter om skapelsen och naturen från Bibeln och Carl von Linné blandas med sång och musik av Buxtehude och Grieg.
På söndag, den 17 juni, kl. 11.00 ges det kyrkliga dramat ”Gud söker Job” i Vårdö kyrka, medmusik av Oskar Lindberg. Efteråt samkväm i Bönehuset.Fotosvalka
i värmeböljan

bjuder en ny utställning i Finströms bibliotek i Godby. Det är Örjan Eriksson som visar fotografier från en resa till Antarktis i december i fjol. Resan startade från Chiles sydligaste stad Puerto Williams, gick via Cape Horn ner till Syd-Shetlandsöarna och längs västra kusten på fasta Antarktis. Fotoutställningen är ett axplock ur cirka 700 bilder som Örjan tog av det spektakulära landskapet och de ”invånare” som klarar av att leva i Antarktis, exempelvis pingviner.
Utställningen visas under juni månad och är öppen under bibliotekets öppettider, måndag–torsdag 12-20.Offentliggörandet
av Sallypriset

skjuts fram. Offentliggörandet och prisutdelningen var avsedd att ske i samband med självstyrelsedagen, men kommer istället att ske under Kulturföreningen Katrinas kammarmusikserie senare i sommar, meddelar avdelningschef Jan-Ole Lönnblad på kulturbyrån.Orsaken är att mottagaren befinner sig utomlands under självstyrelsedagen.Krister Ståhlberg,

direktör på Svenska kulturfonden, har fyllt 60 år. Med anledning av detta har sju finlandssvenska fonder och stiftelser i ett unikt samarbete inrättat en ny fond, Krister Ståhlbergs 60-årsfond. Det är första gången fonderna gemensamt inrättar en specialfond. Inbetalningar till fonden kan göras på kontot 405540-220.