DELA

kulturnotiserMod blir temat
för nästa års

litteraturdagar i Mariehamn, berättar projektledaren Isabella Sarling. Planeringen inför nästa års dagar har redan inletts och tidpunkten är fastslagen. Litterturdagarna 2008 genomförs den 7-9 mars.
– Våra tankar kring temat har kretsat kring mod och rädsla. Kan man tala om mod om inte rädsla finns med? Hur får vi mod att konfrontera vår rädsla och hitta sätt att hantera den? Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd, har Tove Jansson sagt.
– Vi har talat om mod att ingripa, mod att förändra, mod att förlåta, mod att bryta tabun, mod att leva på sitt eget sätt och ge allt för sin dröm.
I det kulturpolitiska programmet för Mariehamns stad (2006-2011) står att stadens kulturella verksamhet kunde präglas av begreppen ”våga och värna” såväl som ”modernt och modigt”.
– Det har vi tagit fasta på.
Arbetsgruppen har flera intressanta författare i tankarna och kommer redan nu att börja bjuda in en del.
– Mariehamns litteraturdagar kommer även att marknadsföras i Helsingfors under Ålands landskapsdagar 14-16 juni, skriver Sarling i ett pressmeddelande.I Finlands
nationalmuseum,

där även den stora utställningen om Åland pågår under sommaren, öppnas nu även en utställning med porträtt av riksdagens talmän genom tiderna. Utställningen omfattar 33 porträtt av konstnärer som Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, med flera.Wegelius-institutets
musikkurs i juli
har ännu platser kvar.
– Har du just börjat spela på ett stråkinstrument eller redan spelat några år? Vill du musicera tillsammans med andra barn i orkester och kammarmusikgrupper samt sjunga i barnkör 22-28.7, skriver institutet i ett pressmeddelande.
Martin Wegelius-institutets musikkurser hålls den 22.7-3.8 på SÖFF i Yttermark, Närpes. Också längre hunna violinister, altviolinister och kontrabasister är välkomna! Ytterligare information fås av kursplanerare Hanna Karlsson, tfn 040 5386718 eller www.svefol.net/soff/mwi.Desmond Tutu
finns bland
deltagarna i årets bok-och biblioteksmässa i Göteborg.. Tutu berättar om sitt liv och livsverk i en ny biografi. Den israeliske författaren Amoz Oz diskuterar fanatism tillsammans med svensk-engelska filantropen och förläggaren Sigrid Rausing. Alberto Manguel från Argentina presenterar sin nyskrivna ”Nattens bibliotek” som handlar om bibliotekets roll i civilisationen.