DELA

kulturnotiserJazz i sommarkväll
bjuder Mariehamn
Jazz och Blues på i i Alandicas foajé på onsdag, självstyrelsedagen, kl 19. Arrangemanget är det första i en serie jazzkonserter. Meningen är att man skall bjuda på en konsert varje onsdagskväll under resten av juni.
Gruppen T-Time med pianisten Vladimir Shafranov fungerar som husband. Till den första konserten har man bjudit in sångsolisten Anna Rydén. Följande gång står Maria Stenberg i tur.
Initiativet till jazzaftnarna kommer ursprungligen från Shafranov som nyligen drabbades av en stor förlust genom den brand som förstörde hans studio och även hans Steinwayflygel.
– Under jazzkvällarna kommer han att få tillfälle att spela på Alandicas välklingande flygel, säger Richard Palmer, som är en av initiativtagarna och gitarrist i T-time. Utöver Palmer medverkar Kjell Dahl på kontrabas och Thomas Tornefjell på trummor.
Mainstreamjazz och brasiliansk bossanova utlovas.Åland får i höst
besök av Klockrike-
teatern från Helsingfors. Teatern skall ut på turné till Borgå, Karis, Ekenäs, Åbo och Åland med ”Just Like A Man”, en katastrofkabaré ”om det manliga i oss” med bluesrockikonerna Leonard Cohens, Bob Dylans och Lou Reeds sånger i fokus. Föreställningen görs i samarbete med Teater Blaue Frau. Koreografen Liisa Pentti regisserar föreställningen som är fylld av musik, rörelse, sång och dramatik..Målaren Hugo
Backmansson
presenteras i sommar på Söderlångviks museum i Dragsfjärd i Åboland. Hugo Backmansson (1860–1953) är förmodligen Finlands enda skolade bataljmålare. Utställningen ingår i museets klassikerserie vars avsikt är att lyfta fram intressanta konstnärspersonligheter.
Hugo Backmansson var en mångsidigt begåvad kosmopolit som i olja och akvarell skildrade Nordafrika såväl som ryskt och finskt militärliv. Han var även porträtt- och landskapsmålare, verksam i sju decennier.
Utställningen öppnas den 11 juni och pågår till den 31 augusti.Wasa Teater
lockade en publik
på över 47.000 personer under spelåret 2009-2010. ”Svinalängorna” blev en stor framgång och sågs av 23.000 personer. Teatern hade under spelåret sex premiärer. Totalt gavs 218 föreställningar i teaterhuset och regionen som samlade 32.144 åskådare. Utöver detta hade ”Svinalängorna” 43 föreställningar i Sverige och åtta föreställningar runt om i Finland för sammanlagt 15.595 åskådare.