DELA

kulturnotiser



Sopranen
Helena Jansén
ger tillsammans med Kjell Frisk, flöjt. och Mikael Nellborn, piano, en konsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn i kväll kl. 20. Det bjuds på kammarmusik av bland andra Rachmaninov och Schumann. Jansén och Nellborn, som också tidigare konserterat på Åland, håller just nu en sångkurs i föreningen Bal Cantos regi och passar samtidigt på att ge konsert tillsammans med Frisk.



Philip Björkqvist
och Carl Micael
Dan ger tre konserter med romanser och visor i sommar, den första i Lumparlands kyrka torsdagen den 28 juni kl. I Lemlands kyrka framträder duon onsdagen den 11 juli och i Föglö kyrka den torsdagen den 26 juli. Alla konserterna inleds kl. 19. Björkqvist nämner ur programmet kompositörer som Wilhelm Stenhammar, Ture Rangström och Carl Collan. Bland kända kompositioner Otto Palmgrens ”Spegling”, (till Jarl Hemmers text), Oskar Merikantos ”Där björkarna susa” (Viktor Sund), och R.F. von Willebrands ”Långsamt som kvällsskyn” (K.A Tawaststjerna) och Stenhammars ”Stjärnöga” (Bo Bergman). Carl Micael Dan ackompanjerar Björkqvist på piano, men framför också något orgelstycke.



En målning av
Bo Högnäs har
Kaj Palmgren i Ekenäs donerat till Önningebymuseet. Akvarellen som är i formatet 50 gånger 70 cm föreställer ett strandlandskap. Målningen är signerad och utförd på 1970-talet, berättar Kjell Ekström i Önningeby hembygdsförening som upprätthåller museet.
Sedan tidigare har museet en akvarell av Högnäs. Nyförvärvet är i mycket bra skick, konstaterar Ekström.



Sommarkurser
för barn och unga
arrangeras varje år av Kultur- och biblioteksnämnden i Finström. Förra veckan deltog åtta unga i en konstkurs som leddes av Isa Hällström. Den här veckan hålls sommarens populäraste kurs i Källbo skolas hörsal.
Femton unga i åldern 9-14 år går en fyra kvällars kurs i musikal och dans. Ledare är Julia Westerberg.
Första veckan i juli hålls en teaterkurs som även den leds av Westerberg. På den finns ännu lediga platser. Intresserade kan anmäla sig till Finströms bibliotek, berättar biblioteks- och kulturchef Fredrika Sundberg.



De tio kultur
tidskrifter som

samarbetar inom föreningen Tidskriftscentralen har valt ut 20 sommarkaféer med kulturell touch i Svenskfinland och skickat sina tidskrifter gratis till dem. Bland de utvalda finns Café Lugn & Ro, som ligger i det av Post- och tullhuset i Eckerö, meddelar centralen.