DELA

kulturnotiser



Dockteatern
Fågel Blå
med Berit Lindqvist och Yvonne Dugin avslutade årets vårsäsong nyligen med en bejublad föreställning i Hangö vid Hangö teaterträff. Sagorna ”Tre små grisar” och ”Fåret Frida” visades i ett trångt och sommarhett Minililium för ett 40-tal barn och nästan lika många vuxna. Under våren har Fågel Blå visat 14 föreställningar för sammanlagt 816 åskådare.
Dockteatern har under sin 25-åriga verksamhet gett 370 föreställningar och genom alla år glatt 22.554 åskådare.



Tonträffen
i Radio Vega
gör en djupdykning i radions bandarkiv på söndag, den 17 juni, kl. 12.03. Arkivet innehåller en hel del finlandssvenska inspelningar från förr. Ur arkivens gömmor bjudes bland annat på musik med Erik Lindströms orkester, musikalmelodier med Börje Lampenius och Leif Wager, den välkända folkmelodin ”Plocka vill jag skogsviol” i arrangemang för en mässingskvartett och en hel del annat. Redaktör är Bengt Bergqvist.



Erik Lindholm
har återvalts som
åländsk styrelsemedlem i Finlands svenska spelmansförbund. Återvald blev också hans ersättare Ann Granlund. Stefan Kuni, teknologie doktor och fiolspelman från Träskända men född i Korsholm, valdes till ny ordförande, skriver förbundstidningen Fiolen min.



Den finska
kulturfonden
donerar cirka hälften av sin konstsamling till olika museer. Sammanlagt 291 konstverk får ett nytt hem i 13 museer, skriver FNB.
De donerade konstverken är konstverk som testamenterats till kulturfonden samt skaffats av eller donerats till landskapsfonderna. Också konstverk som deltagit i tävlingar kulturfonden arrangerat eller konstverk som är skapade i samband med kulturfondens kursverksamhet, är en del av donationen. I kulturfondens egen samling stannar porträttmålningar och konstverken som finns på kulturfondens kontor på Bulevarden.
Största delen av konstverken är skaffade av kulturfondens Mellersta Finlands fond mellan 1960 och 1990, och de doneras till Jyväskylä konstmuseum. En dryg fjärdedel av konstverken är från 1900-50-talet och ett är från slutet av 1800-talet. Donationerna har i första hand riktats till regionala konstmuseer, men också några landskapsmuseer har fått en del donationer. Museerna har valts på grundval av tyngdpunkten i deras samlingar.