DELA

kulturnotiserJubilerande
Baltic Jazz
begåvas med en skiva som Åke Grandell producerat på sitt Okay´s Music.
Baltic Jazz-skivan utkommer med anledning av att det i år gått jämnt 20 år sedan festivalen Baltic Jazz i åboländska Dragsfjärd körde i gång. Grandell beskriver själv skivan som ”en nostalgisk blick bakåt”. Med på skivan finns musik med bland andra Antti Sarpila, Kaj Kulla och hans Baltic Jazz men, Kimmo Lintinen och UMO, Clark Jakobssons kvintett och Janne Engbloms kvartett. Sarpila är för övrigt numera konstnärlig ledare för Baltic Jazz. Sammanlagt rymmer skivan 14 spår med 80 minuter musik. (OKECD 119).
Åke Grandell ger också ut en bluesskiva med K-G Backholm och hans bluesvänner. Skivan rymmer tolv numer och heter också ”12 x BLUES”. K-G Backholm från Vasa är jurist, men hörde på femtiotalet till de österbottniska unga som fick starka jazzimpulser från Sverige. Backholm, spelar själv piano och dragspel, men ser sig mera som kompositör än solist. All musik och alla arrangemang på skivan bär också hans signatur. (OKECD 118).
Båda skivorna släpps den 5 juli och distribueras av FG/Naxos.Britt Marie
Trensmars
projekt ”Han i hennes ögon” presenterades tidigare i en dokumentär i Finlands svenska television. Programmet har nu också sänts i Sveriges TV och på söndag kl. 17.05 går dokumentären med namnet ”Den gode mannen ” i repris i SVT1.
– Dokumentären kommer även att visas i Dansk TV, men jag känner inte till när det blir äönnu, skiver Trensmar i ett pressmeddelande.
Femtio åländska kvinnor har bidragit med sammanlagt 150 bilder till ”Han i hennes ögon”. I september skall utställningen, där också svenska bilder ingår, visas i Ålands konstmuseum.Brändö bio
visar inga filmer
under sommaren i år på grund av strul med tekniken. Under senhösten räknar man med att komma igång i gen i full skala med visningarna och efterårsskiftet skall man köra på full nivå igen, vilket betyder 10-15 filmer per år. Bion har också valt styrelse. Ordförande är John Wrede, vice ordförande Björn Carneholm och sekreterare Linda Berg.Annika Åkerfeldt

hade fått fel efternamn i den artikel i Hufvudstadsbladet om utställningen form.ax som Nya Åland citerade i torsdagens notisspalt.