DELA

KulturnotiserUnder veckoslutet
kan man ta del av

demonstrationer Kulturarvsstugan i Geta. Bland annat visas olika slags bandvävning och -flätning, pärlvirkning och reparbeten. Programmet pågår mellan klockan 12 och 16 på lördag och söndag. Kaffe, te och saft med bulle serveras.q


Verk från
sommarens konstkurs

visas i Finströms bibliotek under juli månad. Åtta tjejer var med på kursen som hölls 11-14 juni på Bergbo i Pålsböle. Ledare var Isa Hällström.
Olika tekniker testades under de fyra dagarna och varje dag hade sitt eget färgtema. Därför är också utställningen indelad i en röd, en blå och en grön ”avdelning”.
– Varje dag inleddes med att barnen fick burkar med olika nyanser av dagens temafärg och de gjorde en gemensam stor målning. De prövade olika tekniker och gjorde många egna bilder, skriver Isa Hällström i ett pressmeddelande.
Som tredimensionellt arbete tillverkade gruppen sprattelgubbar.
Bilderna på utställningen i biblioteket är ett urval av det som skapades. De kan ses under bibliotekets öppettider måndag-torsdag kl. 12-20.
Sommarens ”kulturkurser” i Finström samlade 45 deltagare. Förutom konstkursen ordades en kurs i musical-dans och en i teater. Ledare för dessa var Julia Westerberg. q


I år har slottet
och Jan Karlsgården

satsat extra på barnaktiviteter. På slottet erbjuds barnen måla sin egen sköld, på papper, med färg och pensel. Dessutom får man prova roliga medeltida hattar och hjälmar framför spegel. Hattarna är tillverkade av Gunilla Nilsson. Båda aktiviteterna är uppskattade och särskilt hattprovningen lockar också vuxna, skriver man i ett pressmeddelande. Slottsvärdarna sköter om aktiviteterna.
På Jan Karlsgården i juli jobbar museipedagogen Annica Dahlbjörk med barnpyssel. Det mesta kretsar kring ull. Också på Jan Karlsgården är barnaktiviteterna mycket uppskattade och bidrar till att området får mera liv och rörelse. Även i år pågår brödbakning i Lillstugan under högsäsong tisdag – fredag. Oftast är det frivilliga lokala bagerskor som bakar och säljer sitt bröd på plats.
På onsdagar i juli finns flera hantverkare på plats, bland annat visas nätlappning, smörkärning, ullspinning, pärthyvling, smide, rökning av fisk och växtfärgning av garn. Vid vackert väder kan man också titta på repslagning och malning i miniatyrkvarn. q