DELA

Kulturnotiser

På fredag blir
det jazz på Pub
Bastun med Hacke Björkstén, Peter Getz, Vladimir Shafranov, Arne Wilhelmsson och Mathias Puttonen. Spelningen börjar klockan 20.00.

Ett försök till
världsrekord
med ukuleleorkester gör man på Långholmen i Stockholm lördagen den 18 augusti. Alla som vill och kan får vara med i orkestern Ukulele 07. Anmälningar tas emot på hemsidan www.ukulelefestivalen.se.
Rekordförsöket bevittnas officiellt av bland andra f.d. svenska kulturminister Bengt Göransson och sanktionerat av Guinness World Record. Det gällande rekordet är 125 personer. 50.000 ukuleler sålda i Sverige under de senaste åren, så rekordet borde inte vara en omöjlighet.
Stämningskvällar ordnas inför festivalen den 2 och 16 augusti.
På hemsidan skriver arrangörerna att ”festivalens syfte är att roa och roas med amatörer och proffs i skön blandning. Betoningen ligger på det folkliga, på ukulelens unika förmåga att sprida glädje och vara inkörsport till eget musicerande. Rekordförsöket är bara en samlande faktor till en ukulelestämma med allspel, buskspel, öppen scen och, som avslutning, professionell underhållning.”

Taxi Stockholm
guidar turister

i sommar. Antalet turister i Stockholm väntas än en sommar slå rekord. Många har bara ett par dagar på sig och vad passar då bättre än att låta en taxiförare agera guide?, skriver Taxi Stockholm i ett pressmeddelande.
Taxi Stockholms guideutbildade förare känner huvudstaden utan och innan. De kan ge en personlig guidning till stora turistattraktioner och små smultronställen.
Ett 30-tal förare inom Taxi Stockholm har specialutbildning och kan titulera sig licensierade guider.
Taxi Stockholms förare ska normalt sett se till att kunderna kommer så snabbt som möjligt till slutdestinationen. Men då det är dags för guidning drar förarna ner tempot och glider fram med kunderna genom Stockholms gator, torg och sevärdheter.
Det finns två olika varianter på guideturerna. Antingen går det att köra lilla rundan, som tar en och en halv timme, eller stora rundan på två timmar. De får bland annat se Operan, Fjällgatan, Västerbron, Gärdet och Djurgården. Om det är så att kunden har egna önskemål går det även att göra en skräddarsydd tur.
Guidningen går att få på ett flertal språk såsom arabiska, engelska, franska, portugisiska, spanska och tyska.
En målgrupp för de guidade turerna är de drygt 300.000 kryssningspassagerare som väntas till Stockholm i sommar. De har ofta bara några timmar på sig att se Stockholm och det är inga problem att låta guidningen börja och sluta vid kajen.
Att åka med en taxiguide kostar från 800 kronor.