DELA

Kulturnotiser

Det nordiska
musikprojektet
”Klingande brev” blir en del av det officiella programmet i Åbos kulturhuvudstadsår 2011. Temat är den gamla postvägen mellan Åbo och Stockholm, med konserter i Stockholm, på Åland, i Gustavs i den åboländska skärgården och i Åbo.
Föreställningarna bygger på beställningsverket ”Klingande brev från Åbo”, med musik av Ella Grüssner Cromwell-Morgan från Åland, Britta Byström från Sverige och Sebastian Fagerlund från Finland.
En del av resan görs på Östersjön med galeasen Albanus. Katrina kammarmusik deltar i projektet och Tiila Kangas är en av de konstnärliga ledarna.

Tre nordiska författare
är utvalda

för årets Kura skymning-uppläsningar i november. Årets tema är ”Det magiska Norden” med fokus på fantasy, skräck och magisk realism. Gemensamt för de tre utvalda författarnas verk är att de är internationellt uppmärksammade bästsäljare som filmatiserats.
John Ajvide Lindqvists vampyrroman ”Låt den rätte komma in” filmades först i Sverige och snart kommer en amerikansk nyinspelning. Lene Kaaberbøls ”Skämmerskans dotter” har internationell kultstatus i fantasykretsar. Och Andri Snær Magnasons ”Berättelsen om den blå planeten” är översatt till tolv språk.
Den fjärde uppläsningstexten blir dikten ”Valans spådom” ur den poetiska eddan.
I fjolårets läsning deltog drygt 2.000 institutioner i åtta länder i Norden och Baltikum. Arrangör är Föreningen Norden.

Sirkka Jalavas
krokiteckningar
visas i Finströms bibliotek i juni månad. Jalava, som har deltagit i konstkurser från början av 80-talet och framåt, ställer ut ett tjugotal teckningar i stort format. Utställningen kan ses under bibliotekets öppettider, måndag-torsdag kl 12-20.

Mia Hanströms
metodbok

”Jämställdhet och demokrati, metodbok för tjejgruppsarbete” ges ut på ryska. Utgivare är organisationen International Organization för Migration (IOM) inom ramen för projektet ”Prevention of Migration Risks and Improved Assistance to Victims of Trafficking in Kalinigrad Oblast”. Projektet är delfinansierat av Finlands utrikesministerium. Boken är tidigare översatt till litauiska.