DELA

kulturnotiserSofi Oksanen
har belönats

med ett franskt litteraturpris för romanen ”Utrensning”. Le Prix du Roman Fnac tilldelades nu för första gången en författare som inte är fransk, skriver FNB.
Fnac är en fransk bokhandelskedja med affärer i sju länder förutom i Frankrike.
– Mottagandet i Frankrike har varit en positiv överraskning, speciellt som den franska litteraturen står mig själv nära. Jag hoppas det här väcker ett större intresse för finsk litteratur, säger Sofi Oksanen.
Vinnaren av Fnac-priset valdes av en jury bestående av 400 experter och 500 bokförsäljare. Medlemmarna läste 300 romaner som utkommit i Frankrike i år och valde sedan 30 böcker som kandidater för priset.
– Sofi har all potential att bli en bestsellerförfattare också i Frankrike, säger Marie-Pierre Gracedieu på förlaget Stock som representerar Oksanen i Frankrike.Mats Eks uppsättning
av Anton Tjechovs
”Körsbärsträdgården”, som hade premiär på Tjehovfestivalen i Moskva, får på lördag Sverigepremiär på Dramaten i Stockholm.
”Körsbärsträdgården” är skriven 1904 men Mats Ek flyttar fram handlingen nästan hundra år. Året är 1996 och Ryssland har just kläckts ur Sovjetunionen.
Med skådespelare, dansare och nyskriven musik bygger ”Körsbärsträdgården” broar mellan Tjechovs tid och vår egen.En utställning
om ortnamn
öppnas i Helsingfors den 7 september. Den redogör för ortnamnens viktiga roll i vår kulturmiljö.
Utställningen har tre teman: de traditionella namnen, de planerade namnen i stadsmiljön och de inofficiella namn som används i urbana miljöer.
Utställningen belyser såväl finska, svenska, samiska som teckenspråkiga namn.
Utställningsarrangörer är Forskningscentralen för de inhemska språken, Svenska litteratursällskapet i Finland, Lantmäteriverket samt namn- och stadsplanerare i städerna Helsingfors, Esbo och Vanda.