DELA

Kulturnotiser

Schlager-EM 2010
blev en dålig affär

för norska public service-företaget NRK. Förlusten kan bli upp till fem miljoner norska kronor, vilket är över 600.000 euro.
Aftenposten skriver att utgifterna hölls under kontroll, men att intäkterna svek, refererar nyhetsbyrån FNB..
– På utgiftssidan ligger vi omkring det vi beräknat, med kostnader på mellan 199 och 201 miljoner kronor. På intäktssidan ligger vi runt 3 miljoner kronor lägre än beräknat, säger radiochefen Hans-Tore Bjerkaas.
En av orsakerna var det osäkra läget med askmolnet från vulkanutbrottet på Island vilket ledde till att många biljetter kom i retur de sista dagarna före Eurovisionsfinalen.

Designtävlingen för
jubileumsmyntet

”Konsta Jylhä och folkmusiken” har vunnits av skulptören Reijo Paavalainen med bidraget ”Pirta” som betyder vävsked.
Det är i år 100 år sedan spelmannen och kompositören Konsta Jylhä föddes och jubileumsåret firas med utgivning av ett silvermynt på 10 euro. Finansministeriet i Finland har tillsatt jubileumsmyntsnämnden som anordnade en öppen tävling för designen av myntet. Paavalainens design bestod av ett förenklat porträtt av Jylhä på ovansidan och öppningarna på en fiols insida på valörsidan.

En ny utställning
med Tove Jansson

öppnade i veckan i Helsingfors. Muminillustratören och författarens mindre kända sida visas på Virka Galleri, med väggmålningar och verk föreställande steniga Skatudden och Gardesstaden, snöiga gator och ”de svarta vintermänniskorna”, som Jansson beskriver i en av sina noveller. Utställningen pågår till och med 15 augusti.

Makarna Jan-Erik Elfving
och Karin Sandqvist
som nyligen släppt skivan ”Kärleken”, har rötter i Vasa skärgård. I en artikel nyligen angavs felaktigt att de härstammar från den åboländska skärgården.