DELA

kulturnotiserFanny
Sundström
skall få en biografi. Författare är Erica Norman som just nu samlar material för skrivandet som hon beräknar kunna ta i tu med efter nyår. Hon berättar att hon bland annat intervjuat Olof M. Jansson och Borghill Lindholm med egna minnen av Fanny Sundström, men vill gärna komma i kontakt med alla som kan ha ytterligare upplysningar.
– Det kan vara berättelser, skrönor, brev, vykort eller annat som kan ge någon form av information, säger hon.
Hon hoppas också få veta mera om Lydia Holmberg som bodde tillsammans med Sundström på mönstergården Guttorp i Sund.
Hon har ännu inte bestämt sig för om hon skall skriva en renodlad biografi eller en biografisk roman kring Fanny Sundström som hade ett intressant liv. Hon satt i det åländska lagtingen från 1922 till 1944, men som också verkade som lärare och rektor i S:t Petersburg åren 1908-1915.
Erica Norman nås på telefon 35 459 eller via e-post: norman.erica@gmail.com.Hammarland
vill inte ha
det extra stöd för bokinköp som ställs i utsikt även för de åländska kommunerna via de finska och svenska kulturfonderna på fastlandet. Nyan har tidigare berättat om denna ”boktalka” som går ut på att fonderna sträcker till lika mycket pengar som kommunerna själva är villiga att öka sina bokinköp med.
Kommunstyrelsen i Hammarland antecknade biblioteksnämndens förfrågan till kännedom vid sitt senaste möte. Man anser att det blir för invecklat att göra de uträkningar som krävs för att få det extra bokstödet från fonderna.Ålands
sjöfartsmuseum

har hittills i sommar haft något fler besökare än i fjol. Under tiden från den 14 maj, då vår sommarutställning ”Sot, feber och bo; sjukvården ombord” öppnade fram till i dag den 22 augusti har museet haft 11.641 besökare. Sammanlagt sedan årets början har besökarantalet varit ca 14.000, meddelar Anita Pensar vid museet.Karen Bue
från Nordiska
kulturfonden gör ett besök på Åland nästa vecka som ett inslag i Nordens instituts föreläsningsserie ”Röster i Norden”. Tisdagen den 28 augusti kl. 19 skall Bue i Mariehamns stadsbibliotek berätta om hur Nordiska kulturfonden kan stötta ålänningar i kulturarbetet.